dissabte, 15 de maig del 2021

Presentació del Projecte “A-PORTA”

El dimarts 27 d´abril hi ha hagut la presentació, per part de l’Ajuntament i representants de CONFAC, del projecte “A-PORTA”. Després dels parlaments de les autoritats s’han presentat els “Picaportes”, locals que començaran a treballar als barris, una feina engrescadora que de ben segur que faran amb molta il·lusió.

Viladecans té el privilegi de ser capdavanter d’aquest projecte, cosa que ens honora. Una vegada més Viladecans juga amb la lliga dels millors.

El projecte es desenvoluparà als barris de la Montserratina, La Unió i La Riera.

Revitalitzant els barris i trencant l’aïllament

Aquest és un projecte social d’empoderament veïnal en què veïns i veïnes carismàtics, que viuen a barris amb importants necessitats socials (anomenats Picaportes), són contractats, formats i coordinats per visitar a tots i cadascun dels seus veïns i veïnes i donar-los suport, consells i recursos sobre com millorar la seva qualitat de vida (accés a drets socials, vulnerabilitat energètica, recerca de feina, recursos del barri, gestió de residus, convivència i civisme, acompanyament a gent gran, etc.).

El millor d`aquest projecte és la gratitud de les veïnes i els veïns i el vincle que hi queda després de saber que hem estat útils. A-PORTA és un raig d’esperança pels barris.

La tasca dels Picaportes és escoltar i passar les informacions que creuen que poden ser d`utilitat al veïnat, així com recursos per millorar la seva qualitat de vida. Tracten problemàtiques concretes, anomenades missions, planificades entre els actors socials i l’administració, i que són d´interès comunitari. 

Beneficis 

Institucions: Coneixement personalitzat de les necessitats del veïnat. Proximitat amb la ciutadania. Poder arribar a totes les persones que necessiten ajuda.

Empreses: Detectar i solucionar problemes de les persones usuàries/consumidores. Reconeixement social dels veïns i veïnes. Prestigi i millora de la imatge. Desgravació fiscal del 35% sobre la vostra donació.

Entitats: Coneixement de primera mà dels veïns i veïnes i de les seves necessitats. Contribuir a la igualtat social de col·lectius amb majors dificultats. Difusió i reconeixement a les persones del barri.

* * *

A-PORTA és desenvolupat des de la Confederació d´Associacions Veïnals de Catalunya ( CONFAC) i la cooperativa Ser Barri. Darrerament, el 2020, ha rebut el Premi Civisme en la categoria d´Innovació que impulsa la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Desitgem una bona feina a tot l’equip!

Montse Pastor i Pujadó