dissabte, 15 de maig del 2021

Sant Jordi 2021 a Viladecans

Espectacular! Sí, aquest Sant Jordi ha estat espectacular, hem tornat a sortir als carrers de Viladecans per gaudir d’una festa cívica i participativa, això sí, de forma ordenada i amb les mesures condicionades per la crisi sanitària que estem vivim.

Teníem la incertesa de com encarar la celebració i poder oferir els llibres aquest Sant Jordi, tot encarant-nos al drac del Covid-19, i ho vam anar preparant amb temps, esperant que quan s’apropés la data, es clarifiqués la manera de fer-ho.

Vam decidir no programar cap activitat ni presentació de llibres al carrer, davant la llibreria, com fem cada Sant Jordi, de fet portem més d’un any sense fer-ho, per la complexitat de les mesures que hauríem hagut de prendre per a realitzar-les. Tot i així, amb l’àrea de Cultura de l’ajuntament vam programar presentacions de llibres, durant el mes d’abril, a l’Ateneu Can Batllori, un espai que compleix amb totes les mesures sanitàries, i vam presentar llibres d’autors locals i el llibre ”Mar d’estiu”, la darrera novel·la de Rafel Nadal.

Des del gremi de llibreters i editors van negociar amb la Generalitat i el Procicat la manera de poder celebrar aquesta diada de Sant Jordi. Unes negociacions que es van concretar en un pla específic aprovat i certificat pels departaments de Salut i d’Interior, autoritzant la instal·lació de parades davant les llibreries i floristeries i només als comerços professionals de roses i llibres, i desautoritzant a altres col·lectius i associacions a poder instal·lar parades al carrer, també responsabilitzaven als ajuntaments d’adequar i triar espais als seus respectius pobles i ciutats.

A Viladecans van oferir a les llibreries i floristeries instal·lar-se a la rambla Modolell, però la llibreria Els nou rals vam preferir, com sempre, quedar-nos davant la llibreria, al carrer de Sant Joan, ja que l’espai donava peu a poder fer-ho amb totes les mesures protocol·làries que va aprovar el Procicat.

Així doncs vam pensar i dissenyar la instal·lació d’una carpa per acollir la parada, i com faríem l’accés. Vam proposar dues entrades, una per literatura d’adult i una altre per infantil i juvenil, sent dos circuits separats, que oferien la possibilitat de veure i remenar els llibres amb la prèvia neteja de mans amb gel hidroalcohòlic.

Podíem instal·lar la parada des del dimecres fins el divendres, dia de Sant Jordi, però vam muntar la carpa dijous, i no va ser fins divendres que vam treure els llibres al carrer.

Per sort la gent vau ser conscient de la problemàtica d’aquest any, i vau ser previsors i molts vau venir a la llibreria els dies previs, per evitar aglomeracions i cues. També va ajudar la nostra pàgina web, www.elsnourals.cat, des d’on vau poder fer compres, reserves i encàrrecs, tant els dies previs, com a la mateixa diada de Sant Jordi.

El dia de Sant Jordi vam tenir un clima i temperatura magnífics, que va fer que la jornada animés a sortir al carrer i gaudir de la diada. Les cues per l’accés a la parada van ser constants tot el dia, tot i així, l’ànim era alegre i festiu, i vam poder celebrar la primera festa al carrer, des de fa més d’un any, una victòria al drac del covid-19, al qual Sant Jordi va ajudar a allunyar de les nostres ments, almenys aquell dia.

Per tot plegat, volem agrair a tothom, que amb la vostra actitud, vau ajudar que fos possible aquesta diada de Sant Jordi tan espectacular.

Ricard Caba