dimecres, 15 de març del 2023

Per un març feminista

La Biblioteca de Viladecans està compromesa amb el feminisme i, per aquest motiu, des de fa anys ha augmentat el fons de literatura amb perspectiva de gènere, es programen activitats de sensibilització i fa dos anys es va crear el Club de Lectura Feminista. Aquestes propostes, que es fan durant tot l’any, tenen el seu moment destacat al mes de març amb la celebració del Dia Internacional de les Dones. Una data reivindicativa i de lluita que serveix per exigir igualtat real i, des de la Biblioteca, per mostrar la importància d’informar-se a través dels llibres i la cultura com a eines per canviar el món.

Aquest any, des de la ubicació temporal de l’Institut Josep Mestres i Busquets hi ha previstes diverses iniciatives. Durant tota la setmana, a la taula central de la sala s’exposaran les últimes novetats sobre assaig i teoria feminista, novel·la amb perspectiva de gènere i còmics, contes i àlbums il·lustrats amb la mateixa temàtica. Les obres creades per dones i sobre contingut feminista inundaran la biblioteca perquè puguin ser consultades i agafades en préstec. Els exemplars sobre aquesta temàtica estan identificats amb un logo amb el símbol feminista que els diferencia de la resta de llibres.

Per altra banda, l’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat de l’Institut Mestres participarà en un taller sobre feminisme impartit per personal de la Biblioteca. La proposta és mostrar als joves les novetats sobre aquesta temàtica i reflexionar i dialogar sobre feminisme, realitat social, igualtat i la importància dels llibres per trobar informació més precisa, més crítica, més extensa i, fins i tot, més contrastada. Al taller també s’analitzaran les polèmiques que envolten al moviment i es debatrà sobre la necessitat de poder accedir a la cultura com a mitjà per trobar informació segura.

També, i dins de la programació de les activitats per a l’Èxit Educatiu coordinat des del departament d’Educació de l’Ajuntament de Viladecans, la Biblioteca desenvoluparà l’activitat Trenquem Estereotips a aquelles escoles que l’han demanada. La proposta està adreçada a infants de 5è i 6è de Primària. Durant la sessió es treballarà el conte Una catàstrofe afortunada d’Adela Turin, que planteja dubtes i preguntes per comentar i reflexionar entre els infants de 10 i 11 anys. Aquesta iniciativa, que es podrà demanar a partir de l’estiu per al curs 23-24, genera una reflexió conjunta entre l’alumnat per arribar a conclusions que busquen un canvi social lliure de masclismes.

El Club de Lectura Feminista, a la sessió del 22 de març, llegirà i comentarà el llibre El hombre prehistòrico es también una mujer, de Marylène Patou-Mathis. Un assaig reivindicatiu que descriu com la prehistòria ha estat transmesa basant-se en errònies idees sobre el gènere, prejudicis sexistes que formen part de la cultura patriarcal basada en l’androcentrisme.