dimecres, 15 de març del 2023

Xerrades "Jo no llenço"

 El Pacte de Viladecans pel Clima s’adreça a veïnes i veïns aficionades a la cuina per reduir el malbaratament alimentari.

Durant els mesos de març i abril tindran lloc aquestes xerrades per intercanviar coneixements i fer pinya entre les persones interessades a Viladecans.

La xerrada, dinamitzada per un educador i cuiner de la Fundació Espigoladors, constarà de dues parts; una primera per contextualitzar la problemàtica a nivell global i de Catalunya i una segona per concretar bones pràctiques d’ús per a diferents aliments frescos, tant a l’hora de configurar els menús, com a l’hora de de comprar, de conservar els productes, de cuinar, etc. 

Al món es malbarata la tercera part dels aliments produïts per al consum humà, sobretot als països industrialitzats. Es tracta d’una xacra social que, a més a més, té importants efectes sobre la salut del planeta, ja que l’alimentació humana emet el 30% dels gasos d’efecte hivernacle, consumeix el 70% de l’aigua dolça i és la principal responsable de la destrucció d’hàbitats i de la fertilitat de sòls. Segons l’estudi “Food Wastage Footprint” (FAO, 2013), el 8% dels gasos d’efecte hivernacle provenen del malbaratament alimentari, per tant, reduir-lo seria una acció molt efectiva per mantenir l’escalfament global per sota dels dos graus. Enfront d’aquest repte, s’ofereix apropar aquesta problemàtica a la ciutadania des del plaer d’aprendre en grup. 

Les conclusions resultants de les xerrades serviran de base per produir materials de difusió amb l’objectiu de de fer arribar les bones pràctiques a tota la població. En paral·lel, el Pacte també està treballant amb els comerços d’alimentació, tant per recollir bones pràctiques, com perquè hi col·laborin fent-ne difusió entre la seva clientela.

La mateixa xerrada tindrà lloc en cinc dies i indrets diferents per tal de facilitar la conciliació i que pugui participar-hi el màxim nombre de gent. Vine, participa-hi i endú-te’n una bossa de la compra serigrafiada amb la qual començar a visibilitzar el repte de l’aprofitament alimentari al carrer.

Pots consultar les dates i inscriure’t a l’apartat d’activitats del web del Pacte.

Oficina tècnica del Pacte de Viladecans pel Clima