divendres, 15 d’abril del 2016

Les al·legacions d’ERC al projecte de reforma del Polígon Centre

El passat 15 de març el grup municipal d’ERC-AM va presentar al·legacions contra el projecte de reforma del Polígon Industrial Centre, aprovat inicialment el mes d’octubre per part de l’equip de govern. Les hem dividit en quatre parts:

VIMED. Tenint en compte que és el projecte urbanístic més complex de l’actual mandat (potser en dècades) i la necessitat de màxima transparència, proposem que tots els processos vinculats a la reforma siguin assumits pels serveis propis d’urbanisme de l’Ajuntament, en lloc de derivar-los a l’empresa municipal VIMED que es caracteritza per la seva opacitat. 

Avinguda de la Generalitat. Plantegem excloure els Plans de Millora Urbana (PMU) on es troben les cases de la banda mar de l’Avinguda de la Generalitat per incorporar-los a un nou Pla de Millora i Renovació Urbana del Nucli Antic. En aquest pla s’hauria d’incloure el Poliesportiu Municipal del Centre, actualment sentenciat per l’equip de govern on preveu construir un edifici de planta baixa més 8 plantes (PB+8P).

Proposem la supressió del desviament del traçat de l’Avinguda Generalitat i suggerim la recuperació de l’arbrat que hi havia dècades enrere. També plantegem la substitució dels edificis proposats de PB+8P per edificacions PB+4P, amb l’alçada equivalent a la banda muntanya. En aquest sentit, proposem traslladar l’edificabilitat prevista del Poliesportiu Municipal del Centre al nou pla del nucli antic recuperant així l’equipament de proximitat i respectant sempre les cases històriques. Per últim, proposem aturar la tramitació fins a valorar i detallar en general, i en particular amb el sector comercial, les expectatives d’implantació d’un nou supermercat-mercat a la zona afectada. 

Zona Industrial. Volem excloure els àmbits residencials de l’Avinguda de la Generalitat i la resta de PMU unificar-los en un únic PMU, amb usos i volumetries coherents amb els criteris establerts al Pla General Metropolità (PGM) vigent. També sol·licitem incloure l’àmbit de la factoria Roca Radiadors. Demanem aturar la tramitació de la reforma del polígon fins a valorar i detallar -en particular amb tots els propietaris de la zona industrial i petit comerç de Viladecans- l’impacte social, econòmic, ambiental i paisatgístic d’aquesta modificació. Especialment tenint en compte les expectatives de canvi de model productiu que comporta la implantació hotelera, comercial i d’oficines que planteja l’equip de govern. 

També plantegem substituir la reconstrucció de la urbanització i ampliació dels vials del Polígon Centre per una rehabilitació i redimensionat de calçades, voreres i adequació dels serveis. Volem suprimir les noves edificacions previstes de PB+8P, mantenint els paràmetres del PGM a PB+3P. Demanem un estudi exhaustiu del traçat del gasoducte RAB-00 que travessa part del subsòl del polígon i les seves possibles implicacions pel que fa al desplegament del projecte. Eliminar l’ampliació de la Trama Urbana Consolidada a la zona industrial. Eliminar l’estat de Règim transitori, ja que resulta innecessari a l’unificar en un únic PMU. Garantir la cessió del 10% de l’aprofitament urbanístic només en les noves edificacions. Eliminar les despeses per dotació d’infraestructures al sector repercutides en els propietaris del sòl. Per últim, demanem realitzar un estudi d’impacte ambiental que avaluï i mesuri la generació de gasos d’efecte hivernacle.

Xarxa viària. Plantegem aturar la reforma del polígon fins a la redacció d’un estudi de mobilitat integral del conjunt de la ciutat i fins a la definició d’un model industrial que contempli i concreti les expectatives d’usos generades pels àmbits contigus incloent els de la factoria Roca Radiadors. Si, finalment, el citat estudi de mobilitat conclou que és necessària l’obertura de l’avinguda Segle XXI per a la millora de la mobilitat de Viladecans, proposem augmentar els valors d’expropiació perquè els propietaris afectats puguin garantir la viabilitat de la seva activitat econòmica. Alhora, proposem que el finançament d’aquesta ampliació no repercuteixi en els propietaris del Polígon Centre, en ser una actuació d’abast global que beneficiaria al conjunt del municipi. 

Esperem i desitgem que l’equip de govern incorpori les nostres al·legacions i modifiqui l’actual projecte de reforma que posa en risc 2.500 llocs de treball, la supervivència del teixit industrial i la protecció de les cases de la banda mar a l’Avinguda de la Generalitat. Podeu consultar el document sencer de les nostres al·legacions a http://locals.esquerra.cat/viladecans/documents 

Myriam Moysset