dissabte, 15 d’abril del 2017

Càritas acull

El projecte Càritas acull neix de les activitats que Càritas du a terme amb les persones nouvingudes que estan fent un procés de formació laboral i de millora de la seva capacitat de trobar feina. Òbviament adqurir habilitats lingüístiques tant en català com en castellà és una de les fites més importants, perquè és condició sine qua non per trobar feina. Però adquirir competències lingüístiques és imprescindible també per establir vincles relacionals amb els veïns i veïnes de Viladecans o per accedir als serveis públics de salut, d’ensenyament o de les administracions públiques.

En aquest sentit Càritas acull promou el coneixement de la llengua i de la cultura, de les entitats i de la ciutat, treballant, doncs, per la cohesió social. Està dinamitzat per voluntaris i parteix dels interessos i iniciatives dels propis participants, que poden avançar segons els seus interessos. Disposar d’un espai de relació mútua entre persones de diferent origen, on la gent se senti escoltada, pugui expressar-se, fer propostes i suggeriments, sembla una obvietat, però resulta més aviat difícil en una societat com és la nostra, que és tan individualista.

Càritas acull, doncs, s’adreça sobretot a les persones nouvingudes, tant si es plantegen l’accés a una feina com si no ho fan, privilegia l’aprenentatge informal de la llengua i procura el coneixement de costums, festes i tradicions locals, de la ciutat, en definitiva. D’aquesta manera facilita la incorporació activa dels nouvinguts a les activitats populars de la ciutat.

Montserrat Pastor