dissabte, 15 d’abril del 2017

Sant Jordi i el gust per la lectura

D’aquí a no gaires dies serem ja a Sant Jordi, i novament la festa sortirà al carrer. A Viladecans, en aquests darrers temps, hem pogut veure com anava consolidant-se també aquesta presència pública de parades de llibres i de roses, juntament amb tota una colla d’activitats que fa anys no teníem, i cal suposar que el fet que aquest any la diada caigui en diumenge hi ajudarà encara més.

De tot el que aquesta festa significa i comporta, voldríem en aquesta pàgina fixar-nos en un dels seus aspectes fonamentals: el dels llibres i, en conseqüència, el de la lectura. Com tots sabem prou, perquè una cosa funcioni, cal que es pugui sostenir econòmicament. Per això és important que els editors encertin en el que val la pena ser publicat, equilibrant les coses de manera que llibres de més fama i venda puguin fer possible la publicació d’altres llibres no tan rendibles però que mereixen ser posats a l’abast del públic. Això comporta, és clar, que els editors no es prenguin el seu ofici com un pur negoci, sinó que estimin la cultura i vulguin fomentar-la.

Però el més important, perquè això sigui així, és que hi hagi lectors i lectores amb ganes de llegir llibres i, també, és clar, de comprar-ne. Llegir serveix per cultivar l’esperit, per fer-nos més atents a la vida, per tenir una visió més rica del món, per no empassar-nos qualsevol cosa que ens posin per davant, per no quedar encaixonats i empetitits en la pura rutina, per sentir-nos més plens. Podem llegir coses més senzilles o més complicades, coses més de passar l’estona o coses que ens fan aturar i pensar... però l’important és fer-ho. I tot el que hi pugui ajudar (des de clubs de lectura a campanyes ben fetes, passant per bons mestres que facin descobrir aquest gust a la gent més jove), serà una molt bona aportació per fer una societat més viva.