dissabte, 15 d’abril del 2017

Càritas a Viladecans

 

Podem afirmar que l`acció de Càritas a Viladecans te un caràcter prioritari per als cristians. Si tot col·lectiu té una atenció especial per les persones més febles, ¿com no ho farà una comunitat que es basa en l`amor? Sempre s’ha honorat les comunitats cristianes per  l’atenció als més febles, avui Càritas i abans les conferències de Sant Vicenç de Paül  i altres. 

Tal vegada ens podem definir per tot allò que intentem dur a terme:

1. Un treball interparroquial. Les quatre parròquies de la nostra població d´uns 65.000 habitants treballem conjuntament: amb les nostres aportacions econòmiques, promoure voluntariat, i nous projectes…

2. Hi ha una junta que lliga tots els esforços assistencials com el banc d’aliments i rober. Però es presta una atenció especial a la  promoció que és l’àmbit on es dedica més atenció: acollida de les persones que vénen de fora de la nostra península per afavorir una integració, respectant sempre la seva pròpia cultura; les aules de reforç perquè els nois i noies puguin normalitzar el seu procés escolar; atendre els nois i noies que estan en risc de marginació amb l’ajut de tècnics; disposem d´una residència on es poden acollir  quatre mares amb els seus fills compartint uns serveis comuns de cuina, menjador i serveis sanitaris. Aquestes mares poden disposar d’aquesta residència fins que poden refer la seva vida amb normalitat i a més cal afegir-hi les ajudes a persones concretes, encara que aquestes són molt excepcionals.

3. Treball institucional. Si les institucions estan al servei de la persona i dels col·lectius més febles és per donar-los totes les benediccions. Això vol dir que hi ha un treball coordinat entre Càritas diocesana, Càritas de Viladecans amb estreta relació amb els assistents socials del nostre ajuntament.

4. Sempre oberts a nous projectes que siguin factibles. Gràcies a les visites que s’estan fent a altres poblacions que tenen el servei de Càritas, ens proposem que el banc d’aliments més que servir uns lots de menjar preparats prèviament per a la persona o família que es vol ajudar, creiem que és millor que cada persona pugui escollir els aliments que necessita acompanyat d’un voluntari que li pugui facilitar informació de com en pot treure més rendiment.

5. Poder disposar de locals. Gran part de l’acció de Càritas es fa en els locals de la nova parròquia de la Montserratina, creada recentment. Abans de començar la construcció d’aquesta nova parròquia, era ben assumit el lema que si els locals no estaven al servei de les persones més pobres, ja no calia iniciar les obres. Creiem que s’està assolint l`objectiu.

6. La “riquesa” de disposar de molt voluntariat, ajudats pels tècnics que dirigeixen les tasques. La bona entesa és sinònim de bons resultats.

7. Vetllar per la bona harmonia entre tots els components realitzant  totes les trobades que siguin necessàries per evitar malentesos i sobretot per assolir el projectes.

8. Vetllar per la formació i també per l’espiritualitat. Acabat el curs fem  una trobada que vol ser expressió de comunió interdiocesana, i trobada fraternal amb tots els que estan compromesos amb Càritas interparroquial.

Com a resum, podem dir que els bons resultats són fruit d’una bona coordinació, que les persones treballin amb una il·lusió esperançadora i sempre oberts a nous projectes dels reptes de la vida.

Joan Puig