Quan semblava que havíem sortit de la gran crisi econòmica del 2008, estem patint una altra en forma de malson. Una crisi profunda de salut, que ha derivat en econòmica i social. Qui més qui menys, hem sentit la proximitat de la COVID-19, no només perquè ocupa tota l’actualitat, sinó perquè segurament és present a la família o al nostre cercle d’amics o de treball. Hi ha hagut molts malalts i han mort persones grans a les quals no s’ha pogut acomiadar com mereixien. Això és una cicatriu que la nostra societat portarà per sempre i, per això, des dels primers dies, les banderes a Viladecans onegen a mig pal en senyal de dol. Vull expressar tot el meu afecte i solidaritat a tots els malalts i donar el condol a les famílies dels qui ens han deixat.
El confinament ens està obligant a alterar les nostres relacions, a canviar la nostra manera de relacionar-nos. Nosaltres, tan mediterranis, tan propers, ens estem veient obligats a mantenir les distàncies i, en el millor dels casos, a comunicar-nos només mitjançant Internet. Malgrat tot, cal dir que la vida confinada està traient, en molts casos, el millor de nosaltres. Estan sent innombrables les mostres de solidaritat veïnal i serà difícil oblidar les mostres de gratitud i reconeixement que la societat ha mostrat als sanitaris, que s’estan jugant la vida per atendre els malalts.
Els mitjans de comunicació i l’activitat de les xarxes socials estan contribuint a mantenir alta la moral de la societat, però també està ajudant l’activitat mantinguda pels veïns des dels balcons, amb els aplaudiments de les vuit de la tarda, els concerts o jocs improvisats... Com a alcalde, vull agrair aquestes accions; la immensa majoria són positives per a tothom. També és destacable el paper que estan jugant els més petits de la casa en aquesta situació. Poques coses hi ha més tristes que tancar els nens a casa, però la seva bona disposició i alegria estan servint per donar-nos energia a tots. La ràpida organització dels centres educatius per continuar l’escola via Internet també ha estat un alleujament i és digna de reconèixer.
Per part de l’Ajuntament, en aquestes setmanes estem fent coses que mai haguéssim pensat que faríem, com assumir la compra de material sanitari o ajudar directament els centres de la gent gran. Els treballadors i treballadores municipals han seguit desenvolupant el seu treball amb eficiència; uns 350 des del teletreball, i la resta, al carrer. Tècnics de serveis socials, neteja i manteniment, policia i assistència directa col·laboren perquè la societat mantingui la calma i per reduir el patiment dels més vulnerables.
En aquest temps hem creat dos nous serveis de neteja especialitzada desinfectant; un destinat als punts més transitats de la ciutat, especialment al voltant dels contenidors, de les zones comercials, equipaments sanitaris, residències geriàtriques i les comissaries de policia, i un altre de baldeig nocturn dels carrers. Una altra gran preocupació és garantir el benestar de la nostra gent gran tancada a casa: en els primers dies, els tècnics municipals de Serveis Socials es van posar en contacte amb les persones més grans de 80 anys, que són més de 2.200. Molts d’aquests serveis municipals es mantenen efectius i potenciats, com la teleassistència, que té més de 1.600 usuaris, l’atenció domiciliària, els àpats a domicili o les dutxes i bugaderia, entre d’altres. Hi ha més de 60 persones treballant de valent per ajudar els més vulnerables.
Després d’haver afrontat la situació present, queda ara afrontar la crisi econòmica resultant. La interrupció de l’activitat de molts sectors està causant molts expedients de regulació temporal d’ocupació i, en el pitjor dels casos, la pèrdua de llocs de treball. Els autònoms i el sector comercial pateixen extraordinàriament. És molt trist veure els carrers buits i els comerços tancats. L’Ajuntament va llençar, en els primers dies de confinament, un primer paquet d’accions econòmiques en favor de la ciutadania i les empreses. Es va establir que no es cobraria cap tribut durant l’estat d’alarma i es van retardar els pagaments.
Però no n’hi ha prou i aviat adoptarem noves mesures. I ho farem en col·laboració amb totes les forces polítiques del Ple Municipal i els agents socials de la ciutat, en una comissió informativa especial creada per elaborar un Pla de Reactivació Local. He de reconèixer i agrair l’esperit de col·laboració rebut per part de tothom. És un exemple i haurem de mantenir-lo ara que es planteja una fase de reconstrucció econòmica. Treballarem amb dos objectius: l’atenció als més vulnerables i la creació i recuperació de l’activitat econòmica.
Només puc expressar el meu agraïment a la immensa majoria dels veïns i veïnes de Viladecans per complir les normes de l’Estat d’Alarma. També vull donar les gràcies per la seva feina a tot el personal municipal i a tots els voluntaris de Protecció Civil i de les entitats solidàries com Creu Roja que ens estan ajudant, així com a persones i empreses de la ciutat que han aportat productes, tant per als serveis municipals com per als equipaments sanitaris. I, molt especialment, al personal sanitari, per la seva sacrificada labor. És molt destacable com tot un país ha entès que només junts podem sortir d’aquesta situació. Espero que això sigui una lliçó per al futur i serveixi per seguir remant junts per fer front al repte de recuperar l’economia.
Carles Ruiz
Fotografies: Jaume Muns
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada