divendres, 15 de maig del 2020

L’ordre SND/370/2020 de 25 d’abril i l’equitat en els adolescents de 14 anys

Després de llegir el BOE Núm 116 (4665) de 25 d’abril on es publica l’ordre SND/370/2020 per clarificar les condicions en què podran sortir al carrer els infants i els adolescents em quedo perplex respecte al tema de l’edat. Aviat algú anomenarà l’ordre del 25 d’abril la del 2n dia de reis per als infants. Han generat en els infants i les famílies unes il·lusions quasi comparables amb la diada dels reis. Una ordre per sortir al carrer a passejar i jugar amb patinets, bicicletes, pilotes, etc. 

Com a pedagog i docent de secundària faré una reflexió sobre el tema de l’edat. D’una banda, finalment el BOE determina que només podran sortir els nens i nenes menors de 14 anys. Algú pensa el mal que fan les notícies oficials que un dia diuen blanc i un altre negre? Primer van dir fins als 12 anys; després fins a 14 anys inclosos; i finalment, el BOE indica que seran els menors de 14 anys. 

D’altra banda, per redactar aquesta ordre ministerial s’han assessorat prou amb especialistes de l’àmbit educatiu i psicopedagògic? Mira per on ara, amb aquest BOE i segur que sense adonar-se’n, es discrimina a gran part de l’alumnat de 2n d’ESO per la seva data de naixement. Tot docent sap que els nens i nenes (preadolescents-adolescents) de 2n d’ESO tenen entre 13 i 14 anys. Així que, demà ens trobarem amb nois i noies d’una mateixa classe de tots els instituts d’Espanya amb les següents situacions: 

a) uns alumnes de 2n d’ESO amb 13 anys (que fan els anys més enllà del 26 d’abril) que podran sortir demà. 

b) en canvi, una altra part de l’alumnat de 2n de l’ESO (que fan els anys amb anterioritat al 26 d’abril) que no podran sortir a jugar o fer passejos. Ah! això sí, poden continuar anant a les botigues per fer encàrrecs dels pares. Una altra idea molt sensata per reduir els contagis i generar algunes angoixes. 

La cosa no acaba aquí, si algú fa els 14 anys en els propers dies, deixarà de gaudir del privilegi d’aquesta ordre del Ministeri de Salut i haurà de tancar-se novament a casa, encara que hagi sortit uns dies. Et donen un caramel i en uns dies te’l treuen. 

Per a més inri, el tema dels horaris per sortir també té el seu què. S’espera que la sensatesa i la responsabilitat de les famílies sigui l’adequada en una situació tan excepcional com aquesta. En general així serà però, com se supervisarà que un nen o nena no surti diverses vegades? No hauria estat millor fer unes franges per edats com es proposava a Catalunya? Esperem que no hi hagi picaresca i algun adult ‘poc sensat’ que canviï el passeig del gos pels infants i així, sortir tres o quatre hores al dia. 

En el món educatiu, formal i no formal, sempre treballem per i per a l’equitat. El BOE sembla que no l’ha tingut massa present? Esperem que aviat rectifiquin aquesta situació concreta i vagin pensant també en deixar sortir els adolescents de 15, 16 i 17 anys. No són també menors d’edat? No tenen també necessitat de sortir a passejar per relaxar-se i treure les possibles angoixes o situacions d’estrès? Fer compres en aquests moments és o no una situació que pot produir angoixes o malestar? Per què no tenen el mateix dret? 

Salut i ànims! 

Manel Merino