divendres, 15 de maig del 2020

Cultura popular en temps de pandèmia

El 18 de gener d’aquest any, les entitats de cultura popular omplíem els carrers de la nostra vila en les activitats de la Festa Major d’Hivern. Dos mesos després, només en aquest curt període de temps, ens tancàvem tots i totes a casa en un confinament a l’estil «Gran Hermano» però que, en aquesta ocasió, les càmeres ens servien per compartir estonetes amb els companys de treball, amics i familiars. 

Aquesta situació tan greu va canviar d’arrel la nostra forma de viure i de socialitzar-nos. En la cultura popular, com es lògic, tota l‘activitat als carrers ha caigut i hem hagut de pensar i innovar noves formes de comunicació tant en l’àmbit intern de la nostra Colla com en la relació amb la ciutadania. 

Les noves tecnologies i les xarxes socials ens han posat en contacte entre nosaltres, però també amb l’exterior.

A nivell de Colla, hem elaborat una sèrie d’activitats que ens han permès mantenir el contacte i viure una mica millor aquests llargs dies del període dins de casa. A més, d’aplaudir al nostre personal sanitari, com tothom, hem apostat per diverses activitats per compartir aquest especial moment. Entre elles, hem fet diverses trobades telemàtiques per xerrar una mica i, també, un vídeo de la nostra gent amb ànims a la ciutadania, un pòster pel llibre Paraules que curen, de missatges de la ciutadania adreçat a pacients i personal sanitari de l‘Hospital de Viladecans, una sèrie de jocs i altres activitats. També, hem posat a disposició dels més petits de la nostra Colla diversos jocs d’habilitat manual relacionats amb cultura popular (retallables, dibuixos per pintar, origamis...).

Amb la ciutadania, hem compartit el joc «Coneixes Viladecans??» amb diverses qüestions sobre Viladecans, el vídeo d’ànims a la ciutadania, el pòster pel llibre Paraules que curen i algunes fotos i vídeos de record de les nostres activitats.

Aquests dies comencem a sortir al carrer i veiem que podem sortir d’aquest malson. Això no treu, però, que no hàgim de continuar amb cura enfront d’aquest maleït virus. 

Ara que ve la caloreta, començaríem el gruix de la nostra activitat com a Entitat amb sortides festives i acabant amb la genial Mamullada de Festa Major. Tot i que a hores d’ara no sabem què passarà en aquest futur incert que tenim pel davant.

Pot ser que la trobada al carrer, tan comuna a la nostra societat mediterrània, sigui confinada algun temps, però tingueu per segur que tan aviat com puguem tornarem a portar els mamuts i la Festa als carrers de Viladecans.

Miguel de la Rubia