dilluns, 15 de juny del 2020

Reactivem Viladecans

M’agradaria començar el meu article amb unes paraules d’afecte a totes les famílies de Viladecans que han perdut un familiar. Les històries viscudes són colpidores i totalment cruels. Vull que us arribi una enorme abraçada.

Avui, però, no vull parlar del confinament, ni de la “desescalada”. Vull parlar de com ens proposem plegats reactivar la ciutat per tenir-la recuperada com abans millor i en especial, com podrem ajudar a tanta i tanta gent que ha patit situacions duríssimes. 

Per poder aplegar el màxim de veus possibles, hem fet un procés ràpid i exhaustiu de participació. Hem partit d’una comissió especial on totes les forces polítiques que representem la ciutadania al Ple municipal hem fet un treball de definició, d’objectius i prioritats. 

Després una gran participació, en especial de les entitats de la ciutat, però també de col·lectius econòmics i socials, ha acabat d’arrodonir la proposta que tots i totes ja podeu llegir al web municipal.

Els pilars del document són: Mantenir la cohesió social i cívica, atendre amb recursos les necessitats actuals de les entitats, tenir present la gent jove i la gent gran que estan patint en especial i sempre sense perdre de vista la perspectiva de gènere. 

El document, que anomenem PRL (pla de reactivació local) té un total de 140 mesures, i 4M € disponibles del pressupost 2020, amb accions pensades per ser executades d’avui a desembre d’aquest any. 

La intenció de totes elles és reactivar l’activitat econòmica i l’ocupació, ampliant les mesures de suport a la ciutadania, i en especial a les entitats, com he mencionat i posar en marxa els nostres serveis i l’espai públic per gaudir-lo amb seguretat i de manera responsable. 

M’agradaria desenvolupar-les una per una, ja que totes han estat estudiades per fer front a una necessitat, però és del tot impossible. Us n’intentaré resumir algunes i us torno a emplaçar a visitar el document sencer.

Trobareu ajudes econòmiques directes, via diferents subvencions a diferents col·lectius com comerços, empreses, autònoms (per a la contractació de personal, per a inversions en sistemes de seguretat, per a solucions digitals) així com a la part social a famílies, persones individuals, que fruit la situació de pandèmia han patit una situació excepcional.

Es posaran serveis en marxa que assessoraran, formaran, ajudaran a tramitar ajuts de diferents administracions, també a diferents col·lectius.

Crearem noves eines tecnològiques per ajudar a solucionar diverses situacions; un market place per als comerços. Serveis d’assessorament online a empreses i a entitats, espais de formació online per a estudiants, eines per capacitar a persones en matèria tecnològica. 

Ajudarem tant amb material de protecció els comerços com en assessorament de canvis per poder abordar totes les noves mesures sanitàries i de protecció. 

S’oferiran alternatives d’espai de coworking a aquells autònoms que no poden pagar el lloguer, així com microcrèdits per abordar els canvis.

L’atenció social i emocional té un seguit de mesures que resumeixo en l’activació d’un servei nodal d’atenció psicològica comunitària. Així com un servei psicològic per a joves, o espais emocionals per a gent gran.

Enfortirem com hem fet sempre en situacions difícils tot el paquet de mesures socials com beques, atenció social, punt solidari, etc.

La cultura ens ha acompanyat durant el confinament, ara volem ajudar a mantenir-la programant una bona proposta cultural online per no perdre el cicle festiu tan estimat. Tenint present que no podem provocar multituds al carrer. 

Per acabar el meu article vull explicar que no oblidem que les entitats són el motor de la ciutat, i a part d’incorporar partides extraordinàries a la línia de subvenció, volem treballar d’una banda amb elles de manera personal per abordar la necessitat de cadascuna i d’altra ajudar a aquelles que necessitin reinventar-se o redirigir la seva acció per no desaparèixer en aquesta nova realitat. Vehiculant l’emergent voluntariat.

Gràcies a totes les famílies que amb el vostre confinament heu salvat vides. Seguiu gaudint de la nostra ciutat sempre amb tota amb responsabilitat i civisme. 

Gisela Navarro