dijous, 15 d’octubre del 2020

Una mica de Mafalda en temps de pandèmia!!!

Ara que ha mort el nostre estimat Quino que ens ha deixat un llegat tan inestimable i atemporal amb una nena, filla, alumna, amiga i en definitiva habitant del món no m’he pogut estar de rellegir algunes de les vinyetes de l’estimada Mafalda. Tan encertada sempre quan cal denunciar, fer visible qualsevol aspecte que afecti la falta de justícia, d’equitat...

N’he trobat un munt que podrien ser una foto de moltes coses que viu la societat actual i per tant també l’àmbit escolar. 

El curs 20/21 ha pogut començar pràcticament puntual el dia previst amb totes les dificultats organitzatives que han viscut els centres per a la preparació d’un any acadèmic tan especial. Mafalda ens diu “Como siempre lo urgente no deja tiempo para lo importante”, malauradament en aquest moment urgent i important se sobreposen i l’energia invertida per tirar endavant la situació és molt gran. Cal respirar profundament abans de sortir de casa, dir la gran frase “¡Buen dia mundo! ¡Buen dia buena gente buena de toda la tierra!”, posar-se la mascareta i sortir al món, cadascú a la seva batalla “Aquí no se rinde nadie”.

Així l’institut Torre Roja ha enfrontat l’inici de curs, cal recordar que el confinament ens ha obligat a madurar en alguns aspectes tècnics i també metodològics, ens ha obligat a trobar solucions a problemes que van sorgint al pas, ens ha forçat a ser creatius i a sostenir incerteses que s’esvaeixen a cada pas, per començar a sostenir-ne unes altres.

Seguint directrius dels professionals experts en camp sanitari colze a colze amb l’àmbit educatiu, ens hem adaptat generant uns marcs horaris i d’actuació molt diferents als d’un curs normal. Ara toca entrades esglaonades,  files, temperatura, higiene i prevenció, sectors per nivells, franges de patis, reorganització docent, horària...

Ara estem convertint en normal aquest període, fins que puguem passar a una altra nova realitat. Tot això insisteixo que ha requerit i requereix molt esforç, és un  canvi al qual s’adapta tota la comunitat educativa minut a minut. Des de l’esforç del servei de neteja fins arribar a l’aula habitada  passant per tots els sectors (consergeria, administració, direcció, AFA, famílies, serveis externs). Ressalto l’esforç que han de fer els nostres estudiants diàriament amb els docents i la implicació de les famílies, amb qui no ens cansarem mai de treballar-hi per fer aquest viatge de l’educació i ara en temps de pandèmia encara més.

Tot això requereix molta dedicació, esforç i paciència per part de tothom, el desgast també pot ser important, preveient que la situació anirà generant confinaments de grups, de professorat... la nostra labor serà sostenir les situacions que se’ns presentin, però més que mai necessitem que les Administracions vegin també on estan “els forats” que cal reparar i pas a pas aplicar la creativitat, l’eficiència i la resolució positiva de les dificultats que té el sistema, fora polítiques, i de mentre que posin alguna tireta per sostenir les ferides perquè com diu Mafalda mirant-se una tireta “Bueno ¿Cómo se hace uno  para pegarse esto en el alma?”

Que tinguem un bon curs recolzant-nos els uns amb els altres i tinguem present “En la vida algunas veces se GANA y otras se APRENDE”. 

Gràcies a tota la comunitat educativa del Torre Roja i des d’aquí un agraïment sincer a Quino i a Mafalda.

Meritxell Esteve