dilluns, 15 de febrer del 2021

Aprofitar els aprenentatges

L’any 2019 va aparèixer un minúscul compost orgànic, el qual, després d’una adaptació evolutiva veloç, va ser capaç d’afectar en gran mesura el nostre mode de vida. Ni els avenços científics, ni els tecnològics van servir per aturar de forma expeditiva l’expansió d’aquest microorganisme. És per això que l’aferrissada batalla amb el SARS-CoV-2 està posant a prova la capacitat que tenim com a espècie per superar dificultats a escala global mitjançant la cooperació i la capacitat de canviar de manera radical el nostre dia a dia. Està sent doncs una lluita d’adaptació i supervivència entre organismes que correlaciona el nivell de mobilitat humà i l’alt grau de interrelació entre persones de tot el món amb l’elevada taxa d’expansió del virus. La col·lisió del coronavirus amb l’espècie humana ha colpejat, en primera instància, durament sobre la salut d’un gran nombre de persones; fet que ens ha obligat a prendre tot un seguit de mesures de prevenció que tenen l’objectiu de frenar l’expansió del virus. 

Esdevingut d’aquest impacte virològic, com es obvi, es sofreix una accentuada disminució de l’activitat econòmica, afectant directament a tots els sectors. L’economia suposa un dels pilars essencials de les nostres societats, i per tant, com a molts altres sectors, el lleure i l’esport s’han vist afectats pels danys causants d’aquesta col·lisió. Les mesures restrictives que busquen reduir els contagis han comportat que activitats de lleure i esportives, fossin restringides o fins i tot anul·lades en certs moments. Fet que ha afectat seriosament la viabilitat d’empreses i associacions dedicades a la promoció del lleure i l’esport; un dels molts sectors sobre els quals la incidència de la pandèmia ha colpejat més fort. 

Podríem criticar alguns aspectes de les restriccions i mesures preventives, però la majoria d’usuaris i destinataris estan sent conscients que la prioritat és la seguretat i la d’arribar a una situació on es puguin realitzar activitats de forma habitual amb la major seguretat possible. Per tant, les entitats com la nostra tenen l’obligació i la responsabilitat de generar i programar el catàleg d’activitats de la forma més segura possible i d’indagar les formes més adequades de protegir tant el personal com els destinataris o usuaris. Amb aquest objectiu, s’han adoptat mesures específiques que es van adaptant regularment segons les indicacions i recomanacions de les Administracions i els diferents Departaments de Salut. 

Els estudis estadístics que s’han portat a terme apunten que les dades sobre el nombre de contagis en les activitats de lleure i esport són molt reduïdes i que les mesures que s’estan aplicant són funcionals i suficientment efectives. Algunes adaptacions han incidit en una clara reducció d’activitats alternatives, però han suposat un clar augment pel que fa a la contractació de personal per tal de poder donar resposta a les noves configuracions d’agrupacions i el respecte exhaustiu a la nul·la interacció entre grups bombolla i la limitació de la interrelació entre persones.

Durant aquesta situació, el que considerem més important és poder oferir una proposta segura i que compleixi amb les expectatives, és a dir, activitats que permetin viure amb certa normalitat aquestes circumstàncies tan complicades. És per això que busquem facilitar un punt de recolzament totalment confiable i regulat que, a més de garantir les mesures de distanciament social i prevenció, permeti portar a terme les activitats de forma regular. Som conscients que per sortir d’aquesta situació serà imprescindible una economia restrictiva, molta agilitat adaptativa i un enfoc més acurat pel que fa a la millora del servei; desembocant així en una major efectivitat que ja formarà part de la metodologia. Per tant, no només es tracta de sobreviure a la situació, sinó d’aprofitar els aprenentatges per aprofundir en la nostra tasca de manera que l’experiència ens permeti perfeccionar el sector de l’oci, la dinamització del temps lliure i l’esport.

David Pol

Paido. Per un Lleure Educatiu

www.paido.org