dilluns, 15 de febrer de 2021

Nou rals per encarar el futur

L’any 2020 el recordarem tots i no cal explicar-ne el motiu, però sí que parlaré del nostre viatge fins al dia d’avui...

El mes de març, de la incredulitat a la incertesa

No podíem creure el que estava passant, tots tancats a casa i els negocis tancats. El futur a 15 dies vista, s’anava prorrogant i allargant, i seguíem tancats, des de casa intentant parar el cop, allargant els venciments dels pagaments als proveïdors, negociant el lloguer del local, suspenent els serveis per no generar despeses, passaven els dies i continuàvem tancats. Poques notícies bones, i d’altres que et feien tornar a creure en la Humanitat.

El mes d’abril, de la incertesa a la nova realitat 

Els aplaudiments de les vuit del vespre es van convertir en un ritual que feia que cada dia tinguéssim un espai per compartir amb els nostres veïns, molts d’ells desconeguts que els reconeixíem cada cop que sortíem al balcó i en preguntàvem el motiu si no hi sortien. I que amb aquest gest reforçàvem el sentiment de pertinença a una comunitat que estàvem en sintonia per superar una crisi.

S’acostava Sant Jordi i ningú hi volia renunciar, però el cavaller va passar de llarg. Una diada molt important per a les llibreries, que ens va fer reflexionar molt entre nosaltres, les ganes de poder celebrar Sant Jordi, contraposat amb la dura realitat que representaria repartir paquets amb els llibres arreu del país porta a porta. Aquest va ser el motiu pel qual ens vam sumar a la campanya Sant Jordi ets tu, que amb el missatge “Posa el cor i el cap en aquesta diada. Per això compra, reserva, encarrega llibres, però NO demanis rebre’ls a casa la setmana del 23 d’abril” volia pal·liar que el virus circulés pel país, però com que moltes llibreries no teníem webs adaptades, ens va alegrar molt la iniciativa Llibreries Obertes, primer impulsada per diversos col·lectius culturals i després assumida per Òmnium Cultural, que va fer realitat que la gent pogués donar suport a les llibreries, comprant els llibres i recollint-los setmanes després quan vam poder obrir.

Rebre el correu setmanal de Llibreries Obertes, amb un llistat llarguíssim de compres de llibres, no sabeu quin gran sentiment d’alegria ens suposava. 

Del mes de maig fins a l’actualitat, de la nova realitat a la nova vida

A principis de maig ja vam poder obrir, i se’ns va girar molta feina de cop, fer inventari, preparar totes les comandes rebudes, condicionar la llibreria per poder-la obrir amb tots els protocols necessaris. I recuperar el contacte amb els clients i amics, amb mans netes, mascareta i distància.

El 23 de juliol vam voler repetir una Diada del Llibre per pal·liar la del Sant Jordi perdut, però els protocols de muntar una parada al carrer eren francament molt complicats i a més es va agreujar amb l’augment de casos i les recomanacions de no fer vida social, per tant, vam decidir no celebrar tampoc aquesta Diada, oferir el descompte del llibre del 23 de juliol fins a final de mes, per esglaonar la visita a la llibreria. 

Tot plegat ens ha fet reflexionar a tots sobre la importància de mantenir el nostre sistema de consum el més a prop possible, no només perquè dona feina a la comunitat que ens envolta, sinó perquè dona vida als nostres carrers i un servei que dona valor al lloc on vivim.

Han estat mesos d’alts i baixos que ens ha permès, però, treballar per tal que el projecte de llibreria de proximitat a Viladecans pugui tornar a superar una nova crisi; creant, ara ja, una bona pàgina web www.elsnourals.cat, on donar un millor servei als nostres clients. I adaptar-nos als nous protocols per poder conviure (potser no és la millor manera de dir-ho) amb la nova realitat. 

Caldrà ajudar-nos entre totes i tots perquè puguem treure’ns de sobre aquest monstruós drac, que s’ha endut tanta gent estimada, i que fa que altres sectors laborals encara no hagin pogut obrir ni els treballadors i treballadores recuperar la seva feina.

Ricard Caba, 

Els Nou Rals

657134440. 

www.elsnourals.cat; 

@elsnourals