dilluns, 15 de febrer del 2021

El futur del moviment veïnal a Viladecans

Amigues del Punt de Trobada, fa dies que tenia compromès amb vosaltres un article sobre el futur del moviment veïnal a Viladecans; ho vaig anar ajornant pels darrers esdeveniments, per problemes personals, per desajustos al si de la Junta que presidia de la FAVV, per massa compromisos i projectes en què em vaig comprometre i que alguns d’ells no ha estat possible de realitzar com el de l’Espai Veïnal de Treball Col·laboratiu del qual ja vaig parlar en un article anterior.

Finalment, però, tot aquest entramat s’ha pogut anar clarificant, marxaré a viure la meva jubilació a Roquetes, als peus dels Ports, participaré al Baix Ebre en algun projecte de “Cohabitatge inclusiu Senior”, deixaré la presidència de l’AVV Parc de la Torre Roja quan puguem fer l’assemblea, un cop aclarides les “restriccions sanitàries” (esperem que en els pròxims mesos), el projecte de SERV-eïnes cooperatives SCCL ha arrencat i tira endavant, i la molt bona noticia es que acabo de deixar la Presidència de la FAVV amb la satisfacció de la Feina Feta. La Junta Sortint ens vàrem presentar amb l’objectiu d’aconseguir la reunificació del moviment veïnal de Viladecans; ho hem aconseguit, ahir dissabte 6 de febrer de 2021, mitjançant una assemblea a Can Sellarés a l’aire lliure es va decidir la creació d’una nova entitat que reunificava les dues existents i acollia la resta. 

Érem presents 12 de les 16 Associacions de Veïnes, alguna de les absentes ja eren sòcies. La nova entitat es dirà “Federació d’Entitats Veïnals de Viladecans” i tenim la intenció d’acollir tot tipus d’entitat que ho vulgui i que formi part de l’entramat cívic i veïnal del poble; les reivindicacions i les lluites socials millor unides. Però la Junta sortint no ens volem atribuir el mèrit, vagi per endavant l’agraïment a la Plataforma Can Sellarés i la Plataforma Salvem Oliveretes que des de un primer moment varen acollir en les seves lluites a la FAVV, a la Coordinadora FAVV i a d’altres entitats veïnals, en un exercici d’unitat; a la Plataforma Can Sellarès que ens va convocar a totes en una assemblea al local de la AVV Grup Sant Jordi a qui hem d’agrair que ens acollis quan els nostres locals i els espais públics municipals ens varen tancar les portes pel covid. 

D’aquella assemblea en va sorgir l’acord de crear un grup d’enllaç que va començar a treballar per la unitat i que ha derivat en l’assemblea fundacional d’ahir dissabte 06/02/2021. No em vull oblidar del paper essencial que ha protagonitzat Jose Antonio Andrés (President de AVV Can Palmer) i ara també Secretari Segon de la nova FEVV, primer com a membre destacat a la plataforma Can Sellarés i després com a mitjancer entre les dues Juntes, gràcies Jose Antonio. Vull traslladar un reconeixement especial als nous president i vicepresident de la nova entitat, Casimiro i Rafa. En Casimiro va ser soci fundador de la FAVV i en jubilar-se ha tornat al moviment veïnal, trobant-se amb la sorpresa de la divisió, va agafar la presidència de la Coordinadora i la seva primera decisió va ser la d’impulsar la reunificació, cap més comentari deixaré que sigui ell qui us ho expliqui. I pel que fa al Rafa, dir-vos que en el primer contacte que vaig tenir amb ell com a nou president de Montserratina es va pronunciar ja en aquell moment a favor de la unitat, i en tot aquest procés ha estat una de les figures cabdals, ens va ajudar en la nostra assemblea (de la FAVV) prèvia al desembre, ens va assessorar en els passos a fer i com procedir en la unitat. 

Per acabar, una reflexió que planava en l’ambient de l’Assemblea: la imperiosa necessitat de la unitat i per tant de la FEVV en l’actual situació de crisi del moviment associatiu en general, crisi agreujada per la covid i que ha posat moltes entitats en perill de desaparició. Motiu aquest d’un altre article que poso a la taula del nou president. Ahir deia en Casimiro que el moviment veïnal cal que torni als seus orígens, que ens deixem de festes i balls, que aquestes ja tornaran quan ho hagin de fer. Gràcies a totes (en especial als companys de la meva Junta que m’han acompanyat en el trajecte) per haver contribuït a aquesta jornada històrica. 

Francesc Arnau Sánchez