diumenge, 15 de desembre del 2019

Els Nou Rals #somculturals 40 anys de la llibreria Els nou rals a Viladecans

Els nou rals fa 40 anys, va ser a finals de 1979 quan un jove estudiant universitari, en Jordi Vicente, va voler obrir una llibreria al delta del Llobregat, i va acabar obrint-la a Viladecans.

Per fer memòria, podeu recuperar l’entrevista a en Jordi Vicente publicada al Viladecans Punt de Trobada núm. 15 del 13 d’octubre de 2008. Mesos després d’aquesta entrevista, va arribar la crisi, que va culminar amb al tancament de la llibreria el juny del 2013. Tot i que es va fer una Cash mob, iniciativa solidària, recollida en el Viladecans Punt de Trobada núm. 65 de l’abril de 2013, i després d’un llarg procés d’un estiu, la llibreria Els nou rals es va re-formular, reinventar, es va reestructurar, i finalment es va reobrir el novembre del mateix any, i ho va fer en format de cooperativa de treball, apostant per l’economia social que representa: creure que unint forces els projectes es poden fer realitat.

Han passat sis anys des de la reobertura, i Els nou rals continua viu, veient com el consum va canviant i intentant anar-nos adequant a les demandes i necessitats dels nostres clients, amb gran esforç, treball constant i amb moltes ganes i il·lusió, apostant pel comerç que omple i dona vida i llum als carrers, i continuant apel·lant a comptar amb el suport de la ciutadania conscient, que aposta i dona valor al consum de proximitat, com un valor de model de construcció social, per donar vida al nostre poble i als carrers de la ciutat i que ens dona identitat com a col·lectiu que formem part d’un barri, d’un poble, d’una ciutat. 

I volent gratificar aquesta aposta, recompensant amb un treball professional i de qualitat, amb una gran selecció de novetats editorials, un fons seleccionat de novel·la en català i castellà i literatura infantil i juvenil, un pessic de joguina pedagògica, oferint tallers i xerrades a les escoles, millorant cada any l’espai de llibreria, aquest any amb una nova entrada i aparadors, i continuant oferint una dinamització cultural amb contacontes, xerrades, presentacions de llibres, tallers... per fer d’Els nou rals un centre de consum cultural. 

Per tot això, hem volgut celebrar aquest 40 anys, amb un munt de propostes culturals per a tots el públics, amb noms com Màrius Serra, Marc Pastor, Montse Barderi, Rafael Vallbona, Anna Fité, Aniol Florensa, un munt de contacontes, i cinc propostes de vermut musical, amb actuacions en directe de cantautors locals i de la comarca, tots els dissabtes de novembre i el 14 de desembre:

I per molts anys més!

Ricard Caba