diumenge, 15 de desembre del 2019

20 de novembre, Dia Internacional dels Drets de l’Infant

El 1948 les Nacions Unides van aprovar la Declaració dels Drets Humans, document que ja contenia els drets de l’infant encara que no era ben palesa la seva rellevància.

Després d’una dècada, el 1959, l’Assemblea General de l’ONU, conscient de la importància que es mereixia la normativa infantil, va aprovar la Declaració dels Drets de l’Infant explicant amb deu principis els drets contemplats a la Declaració de 1948.

A Viladecans vàrem celebrar aquest aniversari a Can Palmer, organitzada per l`Ajuntament, associacions de veïns, Creu Roja i altres entitats. Els jocs, la música i els entreteniments per a la mainada no hi varen faltar, i tampoc el públic que omplia la plaça. 

Inaugurat l’acte pel nostre Alcalde, varen seguir els parlaments de nens i nenes llegint alguns dels Drets dels infants. Moment emotiu, molts d’ells ben segur que mai no havien tingut un micròfon entre les mans i s’emocionaven. Acabats els parlaments tothom va poder jugar, saltar, ballar i berenar. Una xocolatada hi va posar la cirereta.

Aquests Drets han de servir perquè totes les nenes i nens creixin en un ambient de pau i alegria, degudament protegits.

Els més importants: Dret a la vida; Dret al joc; Dret a donar les seves opinions; Dret a tenir una família; Dret a la diversió; Dret a la salut; Dret a la protecció contra el treball infantil; Dret a un nom i una nacionalitat; Dret a gaudir i conèixer la cultura; Dret a l’alimentació; Dret a viure amb harmonia; Dret a l`educació.

Actualment hi ha 191 països que han ratificat la Convenció. El món entén o hauria d’entendre que el més important és protegir al col·lectiu més innocent de la societat, la nostra mainada.

Montse Pastor i Pujadó