dissabte, 19 de febrer del 2011

El mapa comunicatiu a Viladecans


És, si més no, sorprenent que una ciutat mitjana com la nostra, de més de 63.000 habitants, compti amb un mapa local de mitjans de comunicació tan reduït. A l’altre extrem podríem posar Vic, la capital d’Osona, que amb només 40.000 habitants té un nombre molt més alt i potent de capçaleres i mitjans (El 9 Nou, Més Osona, Ràdio Vic, Osona.com...). És una tònica similar a la de la resta de municipis del Baix Llobregat, on predominen gairebé de forma exclusiva les publicacions vinculades als ajuntaments. En el cas que ens ocupa, parlem de la Revista de Viladecans editada des del mateix consistori i que recull l’obra de govern, així com de Viladecans Televisió (www.viladecanstv.tv), activa des de setembre de 2009 i accessible només a través d’Internet o de pantalles instal·lades en alguns equipaments municipals. Aquest canal també és propietat de l’Ajuntament i va substituir l’antiga Localia Viladecans del grup Prisa (El País, Sogecable, Cadena SER...) que va deixar d’operar el maig de 2009, després d’11 anys en antena, a causa dels efectes de la crisi i de l’entrada en funcionament de la Televisió Digital Terrestre (TDT).
Precisament, el setembre de 2007 es constituïa el Consorci per a la gestió de la televisió digital local pública de la demarcació del Delta del Llobregat, que inclou els municipis de Sant Boi, El Prat, Viladecans, Castelldefels, Gavà, Begues i Sant Climent. Més recentment, la seva Junta de Govern, donades les dificultats econòmiques per iniciar nous projectes audiovisuals, ha acordat que sigui Gavà TV (www.gavatv.cat) qui lideri el canal de TDT públic que correspon al Baix Llobregat Sud i qui doni cobertura progressiva a la resta de localitats consorciades.
Pel camí també ha caigut Ràdio Sellarès fins el 2009 emissora municipal de Gavà i Viladecans, però que des de fa un parell d’anys ha deixat de cobrir els actes i l’actualitat informativa del nostre municipi perquè, segons sembla, l’equip de govern no va renovar el conveni de col·laboració que mantenia amb l’emissora del 91.2 de la FM.
A dia d’avui, segons el Laboratori de Comunicació Pública de la UAB (www.labcompublica.info) a Viladecans només hi ha cinc mitjans: la revista municipal, la web de l’Ajuntament, el portal Viladecans.net de la Fundació Ciutat de Viladecans (de nou, estretament vinculada al consistori) i les publicacions mensuals de titularitat privada Viu Viladecans i El Delta Viladecans. Tots ells conviuen amb altres revistes o butlletins d’associacions sense ànim de lucre com el mateix Viladecans Punt de Trobada o el butlletí del grup Tres Torres Canis Vallis.
Finalment, els ciutadans tenim a l’abast altres mitjans d’abast comarcal que recullen en part l’actualitat del nostre municipi, gairebé sempre per reproduir els comunicats i les informacions que envien des del consistori. És el cas de El Far (que s’encarta cada divendres en els exemplars del Periódico de Catalunya), del quinzenal Llobregat Exprés, dels mensuals La Premsa del Baix i El Llobregat o del setmanari 30 Graus que edita Esplugues TV.
Per acabar, només una idea per millorar i enriquir la Revista de Viladecans que paguem entre tots: per què no obrir-la també a les aportacions del ric teixit associatiu que hi ha a la ciutat? Per què no obrir un espai on poder explicar què fan i difondre les seves activitats? Ja hi ha altres publicacions municipals que ho estan fent i va en benefici de la col·lectivitat.
Josep Ginjaume

2 comentaris:

elmarge ha dit...

Des de desembre de l'any passat, Viladecans també compta amb un nou mitjà de comunicació: Caràkter Viladecans. De moment,ja ha tret tres números. És també una revista en format on-line (www.carakter.org) i té un canal de vídeo en you tube amb entrevistes.
Salutacions,

Mercè Solé ha dit...

Tens raó. I a més a més, està molt bé, tant pel seu format, cuidadíssim, com pel seu contingut. Mercè