diumenge, 20 de febrer del 2011

Els amics de les Arts i Viladecans

Els Amics de les Arts han finalitzat la seva gira Bed & Breakfast els passats 6 i 7 de febrer, amb dos fantàstics concerts al Palau de la Música les entrades dels quals ja s’havien exahurit poques hores després de la seva posada a la venda. Ha estat una exitosa gira que al llarg del 2010 ha projectat a aquest quartet de música pop-folk fins el cim del panorama musical del nostre país.
El cas és que un dels components del grup, Joan Enric Barceló, té una part de la seva família a la nostra ciutat. La seva germana Gemma és de Viladecans, i és aquí on ella viu amb el seu pare Ramon Barceló i la seva mare Eulàlia Deu de cal Camiseta. De fet el Joan Enric, fins fa un temps, havia viscut sempre a Girona amb la seva mare, però moltes han estat les estades passades a Viladecans en companyia dels seus familiars.
Els darrers mesos del 2009, el Ramon em parlava sovint dels modestos èxits que anava aconseguint el grup del seu fill, aleshores encara desconeguts pel gran públic. M’explicava del nou mànager que havien contractat, el mateix que portava Els Pets i també dels concerts que feien o de la columna que el Màrius Serra els va dedicar a La Vanguardia i tot ho deia amb aquella emoció pròpia del pare que se sent orgullós dels èxits que mica en mica va aconseguint el seu fill.
A partir d’aquí, el viatge que han emprès Els Amics de les Arts cap a el punt més alt de la música catalana ha estat fulgurant. La seva música plena d’una frescor que enganxa, és acompanyada de lletres que expliquen històries quotidianes, sovint protagonitzades per entranyables personatges perdedors i tot plegat amanit amb fina ironia, poesia i bon humor, sense oblidar la teatral posada en escena amb què ens obsequien en els seus concerts. Tot això és el que de ben segur ha portat aquest quartet nascut en un pis d’estudiants del carrer Muntaner de Barcelona a aquest espectacular èxit.
Els Amics de les Arts han estat guardonats amb diversos premis entre els quals destaquen el de millor grup revelació, millor disc i millor cançó dels Enderrock 2010. També s’han endut el premi cerverí a la millor lletra de cançó per “Reykjavik”, que narra la història d’una parella que se separa a la glaçada capital d’Islàndia.
Per si això no fos prou, aquests darrers dies hem pogut comprovar les seves aptituds interpretatives, protagonitzant l’anunci de l’Estrella Damm, acompanyats per l’actor Quim Gutiérrez. Realment aquests joves tenen tot un futur prometedor per endavant.
Desprès d’un merescut període de vacances, començaran a treballar en un nou disc que comportarà una nova gira. Els veurem actuar a Viladecans?
Jaume Lligadas Vendrell