diumenge, 27 de febrer del 2011

El Centre Cultural Sant Joan i els pessebres

Fa prop de 10 anys, concretament el mes de maig de 2001, la Junta del Centre Cultural Sant Joan ens vàrem plantejar de quina manera podíem contribuir a fer més lluïda la festa de Nadal a la nostra parròquia de Sant Joan. Arran d’una sèrie de contactes amb l’Associació de Pessebristes de Sant Feliu de Llobregat, ens va semblar una bona iniciativa dedicar part del pressupost de Centre a fer una exposició dels seus diorames. La ubicació inicial fou a la sala de l’antic Cercle d’Estudis de la parròquia, al costat del pati del Centre, però en no estar en una zona de pas, va fer que l’assistència i el ressò de la iniciativa fos inferior a la desitjada.
L’any següent es va pensar la possibilitat d’ubicar els diorames dintre l’església, al baptisteri, assegurant així que, en ser una zona de pas per a la gent que va a missa, afavorís que més gent en pogués gaudir. Dit i fet, aquell any els diorames van ser un èxit, que ens va animar a continuar i millorar la iniciativa.
Des de fa dos anys, coincidint amb la reforma que es va fer del baptisteri i que impossibilitava col·locar-los allà, els diorames foren ubicats en un lateral de l’església, la qual cosa encara ha incrementat més la seva visita. Aquest any també hem comptat amb els diorames de l’Associació de Pessebristes de Barcelona.
Arran de l’èxit dels diorames, l’any 2003 la Junta va tenir la iniciativa d’anar una mica més enllà, i vam proposar la construcció d’un pessebre tradicional de notables proporcions a l’interior de l’església. Es va contactar amb alguns pessebristes que de forma desinteressada volguessin fer-lo, i fou Antonio Vergara el responsable d’aquell primer pessebre.
Anys després, altres pessebristes que van ser-ne els responsables foren Maria Dolors Castells i Joan Calbet, Salvador Obiols, Rafel Calvet i Antonio Rosselló. Tots ells han comptat amb l’ajuda de Josep Alcaraz i el seu fill Pepe Alcaraz, i d’altres persones que han col·laborat amb els diferents grups. Després de més de set anys, la iniciativa ja està consolidada.
I ara, des de 2005, hem emprès una altra iniciativa, que és la d’un Concurs de Pessebres Tradicionals, obert a tothom qui vulgui participar-hi, i en el qual hi participen cada any moltes persones i famílies de Viladecans. Per fomentar la tradició en els més petits, aquest any el Concurs ha comptat per primera vegada amb un premi atorgat per un Jurat Infantil.
Jaume Lligadas i Bassolas

1 comentari:

Osselin ha dit...

A veure si et recordes d'això:

"(MOssèn Ramon :On han d'anar els nens de Vialdecans els diumeeeeenges?"

Cor Infantil:

"A MIssa, a Doctrina i al Centrooooooo! "

Ha plogut molt :)