dimarts, 1 de febrer del 2011

Una nit per recordar


Ho explicàvem fa un parell de números. L’Àtrium Viladecans va ser el passat 17 de desembre escenari de la 60a Nit de Santa Llúcia, una de les vetllades literàries més importants de l’any, organitzada per Òmnium Cultural. La cita va aixecar expectatives i les va complir amb escreix. L’engranatge i la infraestructura inherent a una entitat com la convocant es van manifestar amb tota la seva forma i contundència convertint per unes hores la nostra ciutat en capital de la cultura catalana.
Una nodrida representació d’exponents de la literatura, del món creatiu, cultural i periodístic català hi va prendre part a través de les diverses categories i premiats (Novel·la, Poesia, Contes, Narrativa juvenil...) demostrant un cop més que la nostra cultura és moderna, atractiva, dinàmica, diversa, competitiva i d’una qualitat, com a mínim, comparable a la de qualsevol altre país del nostre entorn. Això malgrat no disposar dels mecanismes d’un Estat que la vetlli i la promogui en igualtat de condicions.
La Nit de Santa Llúcia va ser, doncs, una nova ocasió de reivindicació nacional dels Països Catalans, de prendre consciència i recordar que la llengua i la cultura catalana van més enllà de les fronteres o demarcacions legalment establertes. Va ser moment per valorar i encarar amb optimisme el futur. I va ser també, a escala local, un abans i un després per a l’Agrupació Cultural Mossèn Cinto, que va exercir de fil conductor de la gala amb gran solvència sota la batuta del director de la companyia Comediants, Joan Font. Un expert en la matèria que va saber conjugar eficàcia, imaginació i multiplicitat de recursos dramàtics i estètics. Ell mateix va demostrar en la roda de premsa de presentació de l’acte una grata sorpresa pel nivell i la implicació dels integrants del Mossèn Cinto, entitat de llarga tradició al nostre poble i símbol de la tradició teatral que impregna Viladecans des de fa dècades.
Menció especial van merèixer també els actes previs organitzats a Can Xic amb la col·laboració de diverses entitats locals i persones a títol individual. En destacaria el concert de Manu Guix el dissabte 11 a la nit: el professor de l’acadèmia d’Operación Triunfo (Tele 5) va presentar amb solvència i bona acollida el seu últim disc on versiona onze clàssics de Lluís Llach. També van ser concorreguts el contacontes a càrrec de la nostra veïna Annabel Ballester, una taula rodona sobre la importància de la cultura amb Txe Arana i Bienve Moya o la xocolatada i les activitats lúdiques per als més petits de l’endemà diumenge.
En definitiva, la catalanitat es va expressar amb tota la seva esplendor a mitjans d’aquest desembre i és motiu d’orgull i celebració, perquè això no passa gaire sovint a la nostra ciutat (pensem només, per exemple, en la poca transcendència de la diada de Sant Jordi en comparació amb altres localitats). L’agraïment a Òmnium Cultural, especialment a la seva secció comarcal del Baix Llobregat; a l’Ajuntament, per cedir dos equipaments de màxima categoria com són l’Àtrium i Can Xic; i sobretot les gràcies i el reconeixement per la col·laboració altruista i compromesa als molts conciutadans que van participar i viure la 60a Nit de Santa Llúcia com una experiència enriquidora que de ben segur ens quedarà a tots per al record.
Josep Ginjaume