dissabte, 5 de febrer del 2011

Fites de Vila-de-cans

No hem tingut sort, algú més ha trobat les fites de VILA-DE-CANS i n’ha fet un mal ús.
La separació dels termes de Viladecans i Sant Climent, està marcada amb una sèrie de fites de notable antiguitat. Algunes d’aquestes fites ja estan relacionades al llistat del precatàleg de patrimoni –malauradament, pel que sembla, el catàleg definitiu encara és lluny de ser enllestit– i comentades en aquesta mateixa revista. La gent del Grup Tres Torres ens hem dedicat a buscar totes aquelles fites que encara continuen a la vista, així com de les barraques de vinya que hi ha al nostre terme per tal de reconstruir-les, si més no alguna, si el propietari hi té interès. Ja portem onze fites localitzades (més endavant farem un article relacionant totes les fites trobades i fins i tot es podria fer una excursió pel perímetre del nostre poble), però ens ha entristit que una de les fites, situada al peu de la muntanya de Sant Ramon, ha estat esmicolada.
És incomprensible que algú pugui sentir plaer trencant i desfent el nostre patrimoni, un patrimoni que per tenir-lo han hagut de passar molts anys i que ha fet que Viladecans sigui com és i que és com ens agradaria que se’l trobessin els que vénen darrera. Semblaré tonto, però cada vegada que trobem una nova fita salto d’alegria i estic esperant el dia que pugui explicar als meus conciutadans el que hem trobat i resulta que, abans d’acabar la feina, ens trobem que una d’elles ha estat destrossada. No sé si paga la pena seguir ja que et fa pensar si algú no acabarà destrossant-les totes, quan sàpiga on són.
M’agradaria saber què hauríem de fer per aconseguir que tothom respectéssim les persones, les idees i els béns materials encara que aquests no siguin els que més ens agraden.
Salut i que tots tinguem un bon any.
Vicenç Castelló Solina