dilluns, 28 de febrer del 2011

El dia que Viladecans no va votar socialista



118 vots. Només 118 vots van separar el Partit Socialista de Convergència i Unió en les eleccions del passat mes de novembre. Aquest resultat d’empat tècnic (és una diferència del 0,4 per cent) suposa un canvi espectacular en la història electoral de Viladecans.
Durant 28 anys, des de 1982, Viladecans havia donat repetidament la seva confiança al Partit Socialista, fins a acumular 29 victòries consecutives, amb percentatges que van arribar al 67 per cent (1982); la diferència amb el segon mai no va baixar de 2.400 vots (1995). El PSC sempre superava els 10.000 vots (Zapatero en va assolir 18.922 el 2008, però ha caigut fins a quedar en només 7.245 dos anys després). Com tots sabem, Viladecans ha estat considerat un dels grans bastions del Partit Socialista, en el marc de l’anomenat “cinturó vermell”, gran reserva de vots dels partits d’esquerra.
Però el 28 de novembre de 2010, el mite del “cinturó vermell” ha caigut: el partit més votat al Baix Llobregat ha estat Convergència i Unió (només per segona vegada en la història), diverses ciutats del Delta han donat la seva confiança a Artur Mas: Gavà, El Prat, Sant Boi, Castelldefels...
Viladecans també ha viscut aquest canvi històric. Ja era la ciutat en què el PSC guanyava amb més distància, però els 4.205 vots que separaven PSC i CiU fa quatre anys s’han reduït ara a 118 sufragis. En percentatge, s’aprecia amb més claredat: es passa d’una diferència de 18,90 punts a 0,46.
A Convergència i Unió de Viladecans (formació de la qual tinc l’honor de ser-ne el portaveu) tenim ara el repte de renovar aquests resultats en unes eleccions municipals. Són comicis diferents, sí, però és evident que el missatge que donen les urnes el passat novembre és clar: el model socialista està esgotat. El desencís amb les polítiques, les persones i el creixement urbanístic salvatge, tant al tripartit com a nivell local, posa el PSC en una situació en què pot perdre alcaldies que fins ara ha donat sempre per segures.
Caldrà, però, presentar un programa innovador, que doni solució a les necessitats dels viladecanencs. Si els homes i dones de Convergència i Unió som capaços de fer-lo i els viladecanencs ens donen la seva confiança, el canvi és possible també a Viladecans.
Carles Lozano

1 comentari:

Cristobal ha dit...

Això que no va votar socialista es una mica agossarat, no? Va votar 118 vots més socialista que convergent...