dimecres, 15 de maig del 2019

El nostre poble antifeixista


Pluf! Onomatopeia representativa de l’extrema dreta a les últimes eleccions. Desinflada la seva entrada al parlament, es desinflen també les seves pretensions, la seva moral i els seus bots a xarxes. Si bé continua sent greu qüestionar els drets humans fonamentals i que aquests tinguin veu en un parlament, toca una anàlisi sociològica post-electoral: tenim una extrema dreta, abans camuflada dins el partit popular i avui escindida en un partit com Vox, que sempre ha estat entre nosaltres. La diferència, poca broma, és que ara té veu pròpia, assessorament nord-americà i finançament iranià. 

Tenim el privilegi de ser la societat amb major acceptació del col·lectiu LGTBI del món. La continuïtat d’una classe obrera pionera en obligar a implantar la jornada de vuit hores arran la vaga de la Canadenca, som majoritàriament pacifistes, terra d’acollida, les reivindicacions feministes a l’estat espanyol per la igualtat de gènere han esdevingut vaga general amb repercussió mundial... la llista de fites es pot allargar.

Sí, davant una breu incredulitat inicial, hem de reconèixer que vivim a una població d’infravalorats valors antifeixistes. Tot i així, autocrítica. A Viladecans, tot i que l’extrema dreta ha tret un reduït 4’72%, hem de parlar de que 1.819 persones han recolzat el discurs ultranacionalista, bel·licista, homòfob, racista i antifeminista a la nostra vila. 

Mànigues amunt, encara hi ha feina a fer.

Per una banda, declarar la nostra vila com a ciutat antifeixista. Unitat Contra el Feixisme i el Racisme de Viladecans (UCFR) està en una ronda de negociacions per aconseguir que sigui reconeguda com a tal en el ple municipal abans de l’estiu.

Imprescindible també; presència al carrer. Enfront de la fantasia de la sobrerrepresentada extrema dreta al debat mediàtic, mostrar que la nostra població és tolerant i acull la diversitat individual i col·lectiva. Els carrers són nostres, els carrers són de totes.

Per això, el dissabte 4 de maig, es va organitzar una jornada al jardí municipal amb intervencions de Fabián Cobos i Nora Baños, parlant de la islamofòbia i el feixisme i presentant el manifest de l’organització, seguit de concerts amb la K y la B y Mobylette que reivindicaven la societat plural i de classe que som.

S’han editat samarretes i xapes amb simbologia antifeixista per fomentar l’autofinançament de l’organització, ja que UCFR no desitja rebre cap mena de subvenció ni finançament d’altres organitzacions per preservar la seva autonomia. Assembleàries i horitzontals, les reunions són setmanals, amb possibilitat de contactar a través de xarxes socials.

I, seguint feina de formiga, la més invisible, perenne guàrdia en alt posant el focus en evitar a la nostra vila discursos obsolets haguts de ser soterrats amb les restes del tirà.

David Nieto i Solé


1. Pew Reseach Center: https://www.pewglobal.org/2013/06/04/the-global-divide-on-homosexuality.

2. Pag 8, http://www.cis.es/cis/export/sites/default/-Archivos/Marginales/2820_2839/2831/es2831.pdf

3. http://www.cis.es/cis/export/sites/default/-Archivos/Marginales/3180_3199/3190/es3190mar.html

4. https://resultados.elpais.com/elecciones/2019/generales/congreso/09/08/301.html

5. Medida 1, 10, de 14 a 21, 56, 63, 70, 71, 73, entre d’altres. 100 medidas para España: https://www.voxespana.es/noticias/100-medidas-urgentes-de-vox-para-espana-20181006

6. [facebook @ucfrviladecans] [twitter @ucfrviladecans] [instagram @ucfrviladecans] ucfrviladecans@gmail.com