diumenge, 15 de març del 2020

Can Sellarès, una bona notícia per al futur de la ciutat

Can Sellarès és un valuós patrimoni de Viladecans que s’ha de preservar. I la intenció de l’Ajuntament no només és conservar-lo, sinó també renovar-lo íntegrament. Per a això, en els últims anys, s’ha desenvolupat un projecte urbanístic consensuat amb les associacions veïnals i aprovat per la Generalitat, en el context de la Reforma Integral dels Barris de Ponent.

La reforma de Can Sellarès forma part del Pla de Ponent, un conjunt d’actuacions urbanístiques i socials que han millorat notablement la fisonomia i la convivència en uns barris que s’havien quedat envellits. 

A l’empara de la Llei de Barris, a Ponent s’han millorat els jardins, voreres i calçades, s’ha creat l’avinguda central, s’han eliminat els murs que aïllaven l’antiga escola –edifici que es va rehabilitar per instal·lar l’Ateneu de les Arts i el Casal de Barri–, i s’ha dotat d’ascensors blocs antics. Han estat treballs que han suposat una gran millora de l’espai públic, però que també han estat acompanyats d’importants accions socials, com cursos de formació i convivència, que han ajudat a la integració dels col·lectius socials més vulnerables.

El Pla de Millora Urbana de Can Sellarès és l’últim pas per a la integració dels barris a la ciutat i la seva millor comunicació amb Gavà. El Pla permetrà una major permeabilitat i connectivitat internes a la zona de Ponent, per revitalitzar el teixit comercial i l’activitat econòmica. Històricament Can Sellarès ha estat aïllat. Ara, el nou passeig central connectarà els barris de Ponent amb la rambla de Gavà.

Les obres de millora, que començaran en almenys quatre anys, suposaran la rehabilitació de la masia de Can Sellarès, un edifici històric i representatiu, per optimitzar-la com a equipament social i cultural a ple rendiment. Gràcies al Pla, se’n milloraran els equipaments esportius; la parcel·la d’equipament esportiu ocuparà 13.190 metres quadrats i incorporarà dues pistes poliesportives cobertes de darrera generació i un camp de futbol 7 de gespa artificial.

A més, el projecte comportarà també la construcció, a la banda del límit amb Gavà, de quatre edificis residencials que, als seus baixos, permetran l’existència d’activitat comercial a la banda viladecanenca de la riera de Sant Llorenç, donant més vida a aquesta via fronterera, tan important per a totes dues ciutats. Aquesta zona comercial sumarà 3.528 metres quadrats, un 16 % de l’espai dels edificis que s’hi construiran.

L’espai residencial consistirà en la construcció de 238 habitatges en quatre illes obertes. El 55 % dels pisos seran de protecció; 83 de règim concertat, 36 de règim general i 12 de règim especial. Els pisos de venda lliure seran 107. A l’Oficina d’Habitatge de Viladecans hi ha un registre de més de 2.000 persones inscrites per poder optar a un pis de protecció oficial, de les quals prop de 500 s’han apuntat en els darrers tres mesos. Això mostra la quantitat significativa de demanda d’habitatge no satisfeta existent. La ciutat no ha crescut massa ni urbanísticament ni demogràficament en els últims anys i no creiem just que els nostres joves hagin de marxar de la ciutat per la insuficiència de pisos. 

La reforma de Can Sellarès suposarà guanyar espais verds i equipaments de tota mena: tant esportius com socials i culturals, atès que la masia serà totalment rehabilitada i podrà albergar activitats molt variades. Els equipaments seran públics i estaran a l’abast de les persones i entitats ciutadanes seguint l’objectiu de servei públic que ha mantingut la instal·lació des que, el 1988, els ajuntaments de Viladecans i Gavà compressin Can Sellarès a la companyia Roca. 

Can Sellarès canviarà, dintre de quatre anys, per actualitzar-se i donar millors serveis a les persones. La seva planificació és una bona notícia per al futur de la ciutat.

Richard Calle