La Comissió Europea ha establert, en els darrers anys, com a objectius en matèria de residus municipals, obligar els països de la Unió Europea a assolir un 50% de reciclatge d’aquest tipus de residus l’any 2020, un 55% el 2025 i un 60% el 2030.
Actualment a Catalunya estem pel 41,8% (dades del 2018) en la recollida selectiva bruta, comptant els impropis (materials dipositats al recipient que no pertoca) de cada contenidor. A Viladecans estem per sota del 31,3% d’aquest tipus de recollida.
En general el residu que menys es recicla és l’orgànic i el que més el paper.
Els avantatges de reciclar són molts i afecten diversos sectors importants com el medi ambient, l’economia, l’àmbit social i la salut.
Reciclar no només redueix la contaminació i les escombraries als abocadors, sinó que evita l’extracció de noves matèries primeres, estalvia energia i lluita contra el canvi climàtic, permet la creació de nous productes, manté llocs de treball “verds”, i fins i tot pot salvar vides, reciclant adequadament alguns medicaments.
Segons les estadístiques de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el 90% dels residus dipositats en els contenidors de rebuig que van a parar a abocadors o ecoparcs són reciclables. Revertir això i evitar contaminar el medi ambient només depèn de les nostres accions. És absurd demanar més implicació a les administracions perquè posin més contenidors, ja que això no soluciona el problema si nosaltres no dipositem cada cosa allà on toca. Per tant, l’èxit o el fracàs d’una bona gestió de residus depèn de nosaltres. I si som exigents amb nosaltres, aleshores podrem obligar els comerços i empreses que apliquin mesures per reduir el màxim de rebuig, amb envasos més fàcils per reciclar i menys embolcalls que generin, alhora, menys residus. Aquesta és una lluita de tots i per a tots. No hem de fer demagògia política sinó ser conscients del problema i recriminar les accions que no vagin encaminades a la seva solució.
Des de l’AMB s’ha iniciat el programa PREMET25, Tal com anuncia la seva pàgina web, on et pots inscriure per participar aportant les teves idees, el PREMET25 planteja un canvi en el sistema de recollida i tractament de residus metropolità, no només per arribar a complir els objectius europeus, sinó per incorporar una nova lògica en la manera com s’utilitzen els recursos naturals i es gestionen els residus.
La iniciativa, a més d’interpel·lar les administracions, pretén implicar la ciutadania en la línia de liderar aquest canvi. Educació ambiental, comunicació i participació, optant per vies de bonificació, en les poblacions o barris on sigui possible la implantació de contenidors intel·ligents, en les taxes de recollida de residus, amb la intenció de motivar el reciclatge i arribar a assolir els objectius exigits per la Unió Europea i evitar haver de carregar les sancions, que arribaran si no ens espavilem, als ciutadans. En el cas de Viladecans aquestes bonificacions caldria plantejar-les amb un altre àmbit, ja que les taxes de recollida de residus només les paguen els comerços i les empreses (no en va, som campions en la factura de l’IBI).
Una de les recomanacions que es fan de manera popular per ser més ecologistes i evitar la producció de material reciclable a la llar és seguir les “set erres”:
1 Reflexionar abans de consumir alguna cosa.
2 Rebutjar productes o activitats no ecològiques (com els productes d’un sol ús o l’empaquetatge excessiu).
3 Reduir per utilitzar només el que sigui necessari.
4 Reutilitzar els productes per donar-los una major vida.
5 Reciclar per aprofitar els materials i que no acabin en abocadors.
6 Redistribuir els béns per combatre els desequilibris.
7 Reclamar a empreses i institucions actuacions que contribueixin a millorar el medi ambient.
Els qui aprenen i segueixen aquestes set accions contribueixen a conservar el medi ambient i, de passada, estalvien diners.
Josep Mumany
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada