diumenge, 15 de març del 2020

NOMS DE DONA

Patri, Patricia, filla, nena, noia, amiga, mama… Pots dir encara més noms amb els quals t’han anomenat, cridat, estimat. Fins i tot adjectius que, a vegades, semblen formar part del teu nom, tal com un àlies de la Xarxa de Xarxes, com els que vas fer servir en un temps ja llunyà. 

Princesa, princesa rossa, la “intel·ligent”, la “independent”, la “mimada”, la “vikinga”, tresor, carinyo, estimada… En aquesta llista inacabable també podria reflectir-se el nom que podries haver dut tota la vida si haguessis nascut noi. No us ho perdeu, lectors: Napoleó!! Sí, sí, ho heu llegit bé. A tu, sempre se t’acut pensar, com una autòmata, en el diminutiu d’aquest nom propi tan rotund i aparatós. Per sort, vas néixer dona! Imagina per un moment que haguessis de sortir a parlar a la pissarra, davant de tota la classe, després d’esmentar-te la professora: “Napoleó, és el teu torn!”.

Que important, doncs, que és el nom d’una persona. T’acompanya tota la vida i, segons com sigui el teu caràcter, pot marcar a altra gent que es digui igual que tu. Quina responsabilitat per a uns pares! N’hi ha que encerten i n’hi ha que hi tenen delicte, que et poden fer arrossegar un apel·latiu maldestre que esdevindrà un malson.

El teu nom serà amb tu fins al final, a menys que decideixis canviar-lo a mig camí per aquell que desitges i somies. Però, abans de fer-ho, apel·la als records que et fan ser qui ets. Rememora els sons del teu nom i dels teus adjectius des de la veu dels qui et van estimar i dels qui t’estimen. A força de repetir-lo, com ha passat des que vas néixer, serà teu i els altres també se l’apropiaran. Per distingir-te entre altres, perquè tu siguis l’única Patri, Patricia, mama, amiga i nena de l’univers. Del teu món i el dels teus.

Patricia Aliu

patri.aliu@gmail.com


Per a totes vosaltres, i per a totes les mares i els pares, 

en el Dia Internacional de les Dones (8 de març). 

Perquè un dia no calguin commemoracions.