diumenge, 15 de març del 2020

50 anys de l’Església evangèlica a Viladecans

El passat 7 de març vaig assistir al primer dels actes que commemoraran aquest any els 50 anys del naixement de la comunitat evangèlica a Viladecans, que va néixer al barri de Sant Jordi de la nostra ciutat, on té la seva església.

Fotografies extretes del facebook de l’Església evangèlica. D’esquerra a dreta, Joan Calvet; uns quants membres de l’Església evangèlica; Carles Ruiz i Jaime Sagués; el grup Ictus.

Val a dir que com a cristiana catòlica tendeixo a sentir-me culpable cada cop que penso en les esglésies reformades, que han hagut d’aguantar diverses persecucions (bé, aquí cal reconèixer que segons el territori les persecucions han estat mútues, però en cap cas no hi haguessin hagut de ser), entre elles l’encara recent de l’abassegador nacionalcatolicisme.

A l’acte, que es va fer al Pau Picasso i que va comptar amb la participació de representants d’altres esglésies evangèliques i de Guillem Correa, secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya, a banda de les autoritats municipals hi vam ser convidats membres de les diverses comunitats cristianes de la ciutat. El pastor Joan Calvet, que pràcticament hi va ser des dels inicis, va fer un breu resum de la història de la comunitat i va agrair la col·laboració de Mn. Jaume Bogunyà, rector aleshores de la parròquia de Santa Maria Magdalena. Jaume Sagués, diaca de la comunitat de Viladecans, va posar l’accent en l’aportació de la Reforma a la cultura occidental en general i europea en particular. Amb molta raó. Val a dir que els catòlics hem necessitat uns quants segles i arribar al Concili Vaticà II per assumir algunes de les qüestions que Luter va plantejar en el seu dia (com la difusió de la Bíblia en llengua vernacla, entre moltes altres coses). Cada comunitat cristiana té el seu accent particular i divers, la seva litúrgia i el seu mètode, però en el fons tots creiem en el mateix i volem el mateix: que ens estimem els uns als altres com Déu ens ha estimat.

L’acte va comptar amb la vitalitat i entusiasme de la coral Ictus, de la comunitat evangèlica de la Torrassa de l’Hospitalet. 

Felicitats, doncs. I ja ens continuarem veient en els actes que tenen programats al llarg de l’any!

Mercè Solé