diumenge, 15 de març del 2020

Compromesos amb el nostre entorn, enamorats de la nostra muntanya

A Viladecans tenim la sort de viure en un municipi ric en diversitat biològica, que es concentra sobretot als extrems del terme municipal. D’una banda tenim els espais humits del Delta del Llobregat i, de l’altra, els boscos de la muntanya del massís del Montbaig, que formen part de l’Anella Verda metropolitana, i que tot i això sovint se senten amenaçats.

El passat diumenge 1 de març es va celebrar la 25a Replantada Popular de Sant Ramon, una iniciativa de caràcter social i ambiental que té la voluntat de contribuir a la reforestació de l’entorn d’aquesta muntanya, tan estimada per tots els veïns i veïnes de la ciutat.

Aquesta iniciativa lúdica i mediambiental va iniciar-se l’any 1995 impulsada per la coalició ICV-EUiA i des de l’any passat és Viladecans en Comú, confluència que acull l’antiga coalició, qui ha pres el relleu de l’organització de l’acte.

En aquests vint-i-cinc anys de Replantada hi han participat més de 5.000 persones, entre adults i infants, i s’han plantat més de 6.000 plançons d’arbres i arbustos com el pi blanc, l’alzina, el roure o la ginesta, i plantes pròpies de la vegetació mediterrània com l’estepa blanca i borrera o el romaní.

Tradicionalment, tota la muntanya del Montbaig, nom oficial del cim, havia estat terra de cultiu de vinya i cirerers, fins a la dècada de 1950, moment en què començà a ser abandonada i reconquerida per la vegetació. Des de llavors, els incendis periòdics que ha patit, dels quals un dels últims va ser a l’estiu del 2010, han canviat radicalment el seu paisatge vegetal.

Per assegurar la conservació dels nostres espais naturals és imprescindible sensibilitzar i mobilitzar la societat. La muntanya de Sant Ramon ha d’integrar-se en la ciutat com un espai de lleure, sí, però amb totes les garanties de protecció dels seus valors naturals i de la seva diversitat. Només amb una Viladecans verda i rica en espècies, atributs que ens connecten amb la natura, serem una ciutat referent de benestar i de qualitat de vida.

Vanessa Rodríguez