diumenge, 15 de març del 2020

La comarca descomunicada

¿Què he de fer si vull anar de Viladecans a la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat, en transport públic? Doncs tinc dues possibilitats: la primera, agafar l’autobús fins a Cornellà i allà agafar el tren fins a sant Feliu; la segona, agafar el tren fins a Barcelona Sants i allà agafar un altre tren fins a Sant Feliu. En tots dos casos, déu-n’hi-do el temps que hauré de dedicar al viatge. I si resulta que el meu domicili a Viladecans està lluny de les respectives estacions d’autobús i tren, i si a més resulta que el lloc on he d’anar de Sant Feliu està lluny també de l’estació, doncs m’hauré d’animar a fer una caminada, que diu que és molt bo per a la salut, o hauré d’agafar més autobusos per arribar. En resum, que com que tot plegat és massa difícil, agafo el meu cotxe particular i m’estalvio totes aquestes complicacions.

El Baix Llobregat està molt mal comunicat. Si en comptes de voler anar a Sant Feliu resulta que vull anar per exemple a Sant Vicenç dels Horts, o a Sant Joan Despí, o a Esplugues, doncs passa el mateix. I pitjor passa si el que vull és fer alguna de les rutes fora de la comarca que fan cada dia molts viladecanencs i viladecanenques: per exemple, al campus de Bellaterra. 

Això s’ha d’arreglar. És fonamental que totes les administracions implicades s’asseguin un dia a mirar-se el Baix Llobregat com una veritable unitat territorial i estudiïn com assegurar unes bones comunicacions, tant a nivell interior de la comarca com en les destinacions més habituals dels baixllobregatins fora de la comarca. Perquè tots els qui hi vivim visquem millor, i perquè anem reduint el transport privat i ens acostumem més al transport públic.

Ah, i sense oblidar, evidentment, que Viladecans ha de ser parada obligatòria de tots els trens.