dimarts, 15 de febrer del 2022

La vaga de la Roca del 1976

A Viladecans estem d’aniversari. Al novembre de 2021 i fins al febrer de 2022 commemorem un dels fets més importants que hem viscut a la nostra població. La vaga de l’empresa Roca que va durar 95 dies i que va afectar més de 5.000 famílies.

Aquesta vaga, que avui en dia ha quedat una mica en l’oblit, va tenir una repercussió molt destacada. No va ser la primera vaga que hi va haver, ja que, mesos abans, els treballadors van aturar la fàbrica durant uns 40 dies i, anys enrere, també van haver diferents aturades. Però aquesta vaga, la del 1976, va tenir una sèrie de factors que la van fer diferent. Com van arribar els treballadors a paralitzar la producció durant tants dies? 


El 4 d’octubre del 76 es van iniciar les negociacions del nou conveni laboral. Es van redactar 24 punts per presentar als directius de Roca i aquests, el 5 de novembre, van sancionar a un delegat amb set dies de feina i sou. Com a resposta, l’assemblea de treballadors van fer una aturada de 24 hores, fet que va rebre la resposta de Roca amb l’acomiadament d’en Joaquín Sánchez, delegat i membre de la comissió negociadora. La resposta? El torn de la tarda del 8 de novembre ja no es van presentar a treballar. Al dia següent, 9 de novembre, l’Assemblea, màxim òrgan de decisió dels treballadors, va pactar la vaga total i indefinida fins a la readmissió del company acomiadat. 

A conseqüència d’això es va iniciar una sèrie de repressió per part de la Guàrdia Civil contra els obrers de Roca. Aquests, es van organitzar d’una manera mai vista, van crear una potent xarxa veïnal de solidaritat i suport mutu per tal d’ajudar-se els uns amb els altres. ¿Us imagineu 95 dies sense portar diners a casa, amb una àmplia majoria de famílies nombroses i on gairebé només es tenia el sou del treballador de la fàbrica? Van crear una Caixa de Resistència que van omplir amb alguns milions de pessetes. Cal destacar també el paper de mossèn Celestino, que va estar al costat dels veïns i veïnes obrint l’església del Poblado Roca per tal que es poguessin fer les assemblees, i el paper de les dones dels treballadors que van donar tot un exemple creant les seves pròpies assemblees, aconseguint diners i aportant les seves opinions. Van sembrar la llavor de moltes altres dones que després han volgut lluitar per les seves necessitats. La Vaga va atreure l’atenció de diferents mitjans de comunicació estrangers com per exemple la BBC, que va donar cobertura a la Vaga, o el diari francès Libération. Arreu d’Europa, els treballadors i treballadores també es van solidaritzar amb els obrers de Roca, com ho demostren cartells de l’època. I, a casa nostra, diferents artistes i personatges del moment es van interessar per el que passava a Viladecans. Com a mostra, el concert en suport de la Vaga que Lluís Llach va fer al desaparegut Poliesportiu del Centre de la nostra ciutat.

Per tal de preservar la memòria històrica d’aquest fet, nosaltres, l’Ateneu Llibertari (ens podeu trobar a Twitter com a @AteneuVdk) hem engegat un projecte molt ambiciós amb la productora audiovisual autogestionada ACATS (www.acats.cat): la posada en marxa d’un documental que deixi constància visual d’aquells dies i que comptarà amb la presència de moltes persones que van participar de la Vaga i la van viure en primera persona. Per tal d’assolir aquest objectiu, ja que les grans corporacions no ajuden en aquests casos, hem iniciat una campanya de finançament on totes les persones interessades en participar podeu fer una donació. La campanya finalitza el dilluns 7 de març i totes les aportacions que feu, que van des de els 5 € fins al que vulgueu, tenen una sèrie de recompenses per tal de fer més atractiva l’aportació i tenen una desgravació fiscal del 80%, fins a 150 €. L’enllaç a la campanya és www.goteo.org/project/documental-huelga-roca-1976 i allà expliquem detalladament tots els punts a desenvolupar.

Entre tots i totes podem fer possible que la lluita més important del nostre municipi no s’oblidi mai. Ànims i gràcies.

Ateneu Llibertari de Viladecans