dimarts, 15 de febrer del 2022

Torna la Cultura Popular


L’any 2022 ha començat amb bones perspectives pel que es refereix a la pandèmia que hem patit durant uns dos anys, però també per a la Cultura Popular que reprèn el camí, i el retrobament amb els carrers ja és un fet.

Ja a començaments de gener el Mamut i la Mamuteta van tornar a recórrer els carrers encapçalant la Cavalcada dels Reis d’Orient. Així i tot, ha estat com sempre la Festa Major d’Hivern un dels moments on llueixen millor les mostres de Cultura Popular.

Aquest any, el Fest’Hivern (Festa Major d’Entitats) començava una mica coix i havia de suspendre el joc “Coneixes Viladecans??” per motius de prevenció de contagis de covid. Això, no va impedir que les Entitats sortissin al carrer el dissabte 22 de gener. I al matí d’aquest dia ens vam trobar a la plaça del Màrtirs del Setge de 1714 els Agrupaments Escoltes Garbí i Llumvi per fer jocs infantils i participar en un taller de pintura organitzat per l’Associació d’Arts i Oficis. Mentrestant, Cadefoc, gegantons, Mamut y Mamuteta feien parada per mostrar-se a la ciutadania. Malauradament, aquest any ha estat impossible la participació dels Castellers de Viladecans, un dels grups amb què sempre gaudim aquest dia.

Des d’aquesta plaça, acompanyats per les melodies dels Grallers de Viladecans i una fantàstica Bandarra Street Orkestra van començar a desfilar figures i membres de les entitats. Van anar engrescant la multitud pels carrers de la nostra Vila fins a trobar els nostres gegants el Josep i la Paquita que l’endemà havien de ser uns dels màxims protagonistes de la Festa Major d’Hivern d’aquest any. Des de la plaça de les Palmeres va continuar la cercavila fins a la plaça Europa lloc on s’organitzà el Concert del Rudemon i les paradetes de les Associacions d’Arts i Oficis i Caviga.

Un dia perfecte per al retrobament d’entitats amb el veïnat i els carrers.

Aquest cap de setmana la Cultura Popular va continuar sent la protagonista i amb força el diumenge amb la passejada de Grallers i la jubilació dels nostres gegants Josep i Paquita i presentació dels nous gegants de Viladecans l’Eulàlia i l’Alex. Un gran acte per la gran participació de gent i colles geganteres però també molt emotiu per la gent que vivim dia a dia la Cultura Popular a Viladecans. 

Aquest cap de setmana es va demostrar la vitalitat de les colles i entitats de Viladecans i la necessitat de continuar fent treball conjunt perque ho gaudeixin els nostres veïns i les nostres veïnes.

Miguel de la Rubia