dimarts, 15 de febrer del 2022

La Pineda del Remolar, natura i cultura

 

El Remolar és l’espai natural més emblemàtic de Viladecans i un dels punts calents de la biodiversitat de Catalunya. És un espai petit però amb grans valors, un excel·lent exemple dels  ecosistemes litorals mediterranis amb l’estany del Remolar i la maresma de les Filipines, la pineda litoral, els sistema dunar i la platja. Un veritable mosaic de paisatges que acull espècies de flora i fauna de gran interès a nivell europeu, i és per això que gaudeix de protecció internacional sota el paraigua de la Xarxa Natura 2000. 

El Remolar ens permet tenir natura de qualitat a tocar de casa. Poder gaudir d’aquests valuosos espais naturals ha estat una sort, sobretot, durant els mesos de pandèmia en què no es podia sortir del terme municipal i han estat privilegiats els viladecanencs i viladecanenques  de tenir un pulmó verd de salut, de passeig i lleure a casa nostra.

És fàcil entendre que el Remolar, per on es troba ubicat, al bell mig de l’Àrea metropolitana de Barcelona, i a tocar de l’Aeroport i del Port, pateix una pressió molt forta que fa necessari que s’aboquin grans esforços per garantir la seva conservació. És una feina que requereix una gestió constant i tossuda i una inversió molt més elevada de la que s’hi dedica actualment.

Tot i això, tenim uns espais naturals molt agraïts. Un exemple clar  és la pineda del Remolar, a la qual a banda del carinyo, li hem dedicat diners i recursos humans perquè passi de ser un càmping amb una forta pressió i tones de runa al que és ara: un espai natural protegit i per aconseguir  que on hi havia un abocador ara hi hagi un espai natural de rereduna, un dels ecosistemes més valuosos del delta del Llobregat. 

A més, a la pineda del Remolar, es barreja natura i cultura fent una simbiosi extraordinària que ens permet visitar el conjunt arquitectònic i la casa modernista de Ca la Pilar de l’arquitecte Puig i Cadafalch sota l’ombra dels pins pinyers, on trobem els prats d’orquídies que omplen de petites flors el sotabosc de la pineda. Aquest espai de gran atractiu com a zona de biodiversitat, l’hem adaptat per a la visita d’escoles i de públic en general i per a fer un itinerari vivencial on  descobrir els petits tresors de la pineda que es troben amagats al llarg del seu recorregut. Un camí ple de sentits on observar, tocar, olorar, i fer-se preguntes totes i tots junts. Un espai ple de vivències destinat a l’educació, a la sensibilització ambiental, a la descoberta del medi natural i també per generar la consciència  que no podem cedir ni un pam més de natura, ni perdre una sola espècie al delta del Llobregat. 

La pineda del Remolar i la platja són espais on s’estan desenvolupant programes de recerca per part de la Universitat de Barcelona amb la voluntat de crear un campus experimental dels sistemes litorals mediterranis on la investigació sigui aplicada a la gestió i a la millora del medi natural, per establir un diàleg viu i permanent entre el coneixement i l’acció, entre la ciència i la vida.

Aquests espais naturals de Viladecans són espais de gran valor tant a escala local i metropolitana com a escala nacional i europea. Uns espais que ens aporten capital natural, valors ecosistèmics  vinculats a la biodiversitat i que ens permeten contribuir a la investigació, a la formació d’infants i joves i a l’educació i sensibilització ambiental, a més de ser un gran pulmó verd de salut, de qualitat de vida i d’oci per el benestar físic i mental de la nostra gent.

Encarni Garcia