dimarts, 15 de febrer del 2022

L’Eulàlia i l’Àlex

La presentació dels nous gegants de Viladecans ha estat tot un esdeveniment. D’entrada, perquè seran més fàcils de portar i oferiran més possibilitats per tenir-los presents a les nostres festes. Però, sobretot, per l’encert en la tria de les figures d’aquests nous gegants, que seran, sens dubte, un molt bon punt de referència de la nostra ciutat, per a nosaltres mateixos i per als llocs que a partir d’ara puguin visitar. De manera que, des del Viladecans Punt de Trobada, ens plau felicitar a la Colla de Diables i Geganters que han tirat endavant amb la renovació, i a l’Ajuntament que ho ha fet possible amb el seu suport. Moltes gràcies a tots per la vostra feina.

Els dos personatges que el gegant i la geganta evoquen, l’Àlex Solina i l’Eulàlia Amat Targa, representen dos moments i dues maneres de viure la nostra ciutat en els darrers cent anys, i totes dues ben valuoses. L’Eulàlia Amat Targa, una dona benestant que va saber oferir a la ciutat un important patrimoni cultural. L’Àlex Solina, un home jove i inquiet que va oferir a la ciutat la seva inquietud i el seu treball per la cultura popular. Molt bé! I molt bé haver-los vestit amb la indumentària de la tornaboda, un altre bon símbol col·lectiu.

Ara caldria fer un pas més, i trobar-los un emplaçament cèntric que permeti que siguin sempre visibles. Per exemple, ¿no es podria trobar la manera de tenir oberta la porta de la Torre Modolell que dona a l’escala monumental, posant-t’hi una segona porta de vidre suficientment protegit, i allà, en aquell espai, tenir-hi els Gegants, el Mamut i la Mamuteta? I de passada, podríem contemplar l’escala mateixa, evidentment restaurada, que és també un monument ciutadà que val la pena tenir-lo a la vista, i no amagat com ara.