dimecres, 15 de novembre del 2023

Una Taula ciutadana pel Clima més necessària que mai


El Pacte de Viladecans pel Clima inicia el curs 2023-2024 amb una trobada de la Taula a la Casa de les Abelles

Viladecans és un municipi amb molts reptes socials, ambientals i econòmics. Com molts municipis, ciutats, països i regions. Davant aquest escenari fa temps que treballa per impulsar accions ‘de baix a dalt’, és a dir, de la ciutadania a l’administració amb un procés participatiu transversal i orgànic que ha donat lloc a la creació de la Taula Ciutadana d’Emergència Climàtica de Viladecans. Una Taula que té diverses missions, una d’elles, fer un seguiment de les accions que van obrint camí sota el paraigua del Pacte Viladecans pel Clima que ja compta amb 309 adhesions (272 de ciutadania general, 7 empreses i 30 associacions). I al qual és possible adherir-s’hi en qualsevol moment (clicant aquí), des de diferents organitzacions i també graus d’implicació (més de suport o més d’acció).

El Pacte compta amb 6 eixos: energia, residus, aigua, mobilitat, biodiversitat i governança. L’any passat l’eix estrella va ser el dels residus, concretament amb el malbaratament alimentari com a fil conductor. Això no vol dir que la resta d’eixos no es treballin amb altres projectes en paral·lel, alguns nous i d’altres ja existents a Viladecans. 

Però, què es farà a partir d’ara? Com? Amb el suport de qui? I, quin paper tindrà la Taula ciutadana en tot aquest procés que pretén ser col·lectiu i empoderador? Aquests i altres aspectes van centrar la primera trobada de la Taula, en format presencial a la Casa de les Abelles, el passat 17 d’octubre. La Casa de les Abelles, centrada en un dels eixos del Pacte, la biodiversitat, va permetre iniciar una reunió destacant el paper dels pol·linitzadors silvestres (amb l’abella com a referent) i el projecte Bee Happy com a principal avalador d’una proposta clara de Viladecans per conviure-hi i sensibilitzar sobre el tema. 

La Taula és un ens viu, actualment hi participen entitats, associacions, administracions supramunicipals, sindicats, els grups polítics municipals i ciutadania a títol personal. A poc a poc va sumant nous agents locals. A la darrera trobada es va donar la benvinguda a representants del sector de la salut (concretament del CAP de la Marina) així com al tècnic de l’Ajuntament en prevenció de residus (ja que es considera un dels eixos amb més línies de treball obertes i per obrir). De fet, tal com es veu en el següent dibuix, la Taula destaca per la diversitat de perfils i mirades que l’enriqueixen i que cal continuar ampliant. 

Entre els projectes a impulsar aquest any en destaquen alguns de nous com el ‘Comerç d’alimentació sostenible’ que té l’objectiu d’impulsar l’aprofitament alimentari i la reducció de residus de la mà dels comerços, la ‘Quantificació del malbaratament alimentari als menjadors escolars’ que duran a terme dues escoles del municipi; i la ‘Espigolada de tarongers al carrer’ que es vol dur a terme amb l’ajuda dels veïns. Pel que fa a projectes ja existents en els quals es continuarà treballant es troben els Compostadors comunitaris, el Compostatge domèstic i el Viladecans Repara. Per tal d’impulsar tots aquests projectes la Taula crearà una Comissió específica de residus sumant-hi noves persones motivades per consolidar aquesta línia de treball.

D’altra banda, aquest any esdevé especialment clau a Viladecans pel que fa als seus compromisos climàtics ja que ha de revisar i actualitzar el seu PAESC (Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima).

L’actualització del pla implica reduir encara més les emissions fins al 55% al 2030 i adaptar-se als nous riscos climàtics. Per tant, cal reforçar la implicació de la població local en aquesta tasca, de la mà de les associacions i entitats. Per això, la Taula impulsarà activitats de participació dels agents locals en l’actualització del PAESC, amb l’objectiu d’incorporar nous agents al Pacte i establir noves línies de col·laboració i projectes. Treballant de baix cap a dalt (bottom-up), el PAESC pot esdevenir una eina d’implicació ciutadana amb l’acció local pel clima al municipi.

Ana Villagordo Vegara