dimecres, 15 de novembre del 2023

Viladecans ciutat educadora

                                    

Viladecans presidirà els pròxims dos anys la RECE. La Red Estatal de Ciudades Educadoras és una xarxa ara mateix formada per 236 municipis espanyols que a la vegada està inclosa a l’AICE, Associació Internacional de Ciutats Educadores.

Els municipis de la RECE posen l’educació com a eix de partida per al seu desenvolupament. L’educació constitueix l’eina de transformació social de la ciutat. Parlem d’educació que es duu a terme durant tota la vida, on tot allò que passa a l’entorn urbà sigui educador. Els municipis adherits assumeixen el compromís de desenvolupament educatiu i social per mitjà d’una educació més enllà de les aules, on l’aprenentatge, el civisme, surt dels centres educatius per sumar-se a totes les accions de ciutat.

Els municipis adherits reben de la RECE aquell suport necessari per dur a terme els projectes propis ja sigui formació, congressos, trobades, publicacions, assessorament… El treball en xarxa permet compartir experiències amb la resta de localitats adherides i nodrir-se d’experiències exitoses dels altres.

Viladecans es va sumar a la Carta de compromís de les ciutats educadores el 1990 i va ser el 1993 quan el Ple municipal va ratificar l’acord. Des de llavors, Viladecans ha sumat tres experiències al banc de dades de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores: el punt afectes, el cicle de creació local a l’Atrium i la Xarxa d’Innovació Educativa.

Fa més de tres dècades, doncs, que es posa fil a l’agulla i es treballa de forma participativa amb tots els agents educatius, per fixar com a objectiu compartit l’èxit educatiu, des d’una mirada inclusiva on tothom ha pogut aportar i dir-hi la seva. Són moltes les accions a què ens sumem com a ciutat, projectes impulsats des del municipi o de la mà de propostes de la Generalitat o la Diputació de Barcelona. S’ha treballat i es continua treballant de manera col·laborativa en tots els àmbits educatius, amb la suma d’esforços i el compromís de la ciutadania.

A Viladecans afrontem les realitats i necessitats socials amb valentia. En el darrer Ple municipal d’octubre hem pogut aprovar una moció presentada per ERC i consensuada amb l’equip de govern per millorar l’educació sexual. Un dels acords ha estat en el marc de ciutat coordinadora de la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE): crear un projecte que estudiï com treballar l’educació sexual i com combatre el consum de pornografia entre infants i joves.

A l’horitzó 2030 tenim fixada una missió: l’abandonament escolar zero. Estic segura que si continuem treballant plegades, sabrem aprofitar l’impuls que ens dona aquesta coordinació de la RECE els pròxims dos anys per aconseguir-ho.

 Natàlia Morant Garrido