dimecres, 15 de novembre del 2023

Vacunació de la grip 2023-2024

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. Els casos de grip en la població augmenten amb l’arribada del fred; a Catalunya és freqüent que es presenti l’epidèmia a partir de la segona quinzena de desembre i primeres setmanes de gener. La vacunació comença al mes d’octubre i es farà conjuntament la vacunació de grip i Covid-19.

La grip es transmet amb facilitat d’una persona a una altra de tres maneres:

- Per petites gotes que s’expulsen en tossir o esternudar (via aèria).

- Per contacte de la pell o oral amb persones malaltes de la grip.

- Per tocar o compartir estris (coberts, gots...) i altres objectes sense netejar-los degudament.

Es transmet des del dia abans de l’aparició dels símptomes i durant cinc dies després d’haver-los manifestat. En els infants aquest període és de deu dies.

Els símptomes més freqüents són la febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. També pot produir nàusees, vòmits i diarrees, sobretot en infants.

El temps de recuperació és d’una o dues setmanes, sense necessitat de tractament. La tos i el cansament, pot persistir fins a tres setmanes.

Només es prendrà medicació per tractar els símptomes com analgèsics i antitèrmics (paracetamol). Els antibiòtics no curen la grip.

Cal seguir bones pràctiques d’higiene com tapar-se la boca quan es tus, rentar-se les mans sovint, ventilar els espais tancats o evitar contacte amb persones amb la grip.

Indicacions de les vacunes: vacuna’t sobretot si tens més de 60 anys, estàs embarassada, pateixes una malaltia crònica (asma, diabetis, malaltia renal o hepàtica crònica...) o si ets professional sanitari o sociosanitari.

Com a efectes secundaris, pot produir molèsties en la zona d’injecció, que millora en menys de dos dies. Altres reaccions menys freqüents són febre, malestar, dolor muscular.

La vacuna que es fa servir a Catalunya no conté virus vius, s’elabora a partir dels seus fragments, i no pot produir la malaltia.

Novetats en vacunació a població adulta:

- Vacuna contra l’herpes zòster: Les persones que poden vacunar-se són les que compleixin 65-66 anys o 80-81 anys durant l’any en curs, més grans de 90 anys, persones amb més de dos episodis d’herpes zòster i persones que reben algun tractament immunosupressor (sota valoració mèdica).

També es poden vacunar les persones que formin part dels grups de risc.

- Vacuna pneumònia (pn20): s’administra la vacuna als més grans de 65 anys o amb afeccions de risc. En cas de dubte, pot consultar al seu CAP.

Novetats a la població pediàtrica:

- Vacuna de la grip: A partir d’aquest any s’inclou com a vacuna en els menors entre 6 i 59 mesos d’edat. Dosi única.

- Immunització virus respiratori sincitial (VRS): S’immunitzarà amb un fàrmac per a la prevenció d’infeccions de vies respiratòries inferiors pel Virus Respiratori Sincitial. Dosi única, amb protecció estimada de 5 mesos. Tots els infants nascuts entre els mesos d’abril i setembre de 2023 s’immunitzaran al seu CAP, i els nascuts d’octubre de 2023 a març de 2024, la immunització es farà a l’hospital abans de l’alta.

- Vacuna Covid 19: Es recomana vacunar tots els menors entre 6 i 59 mesos. Si no hi ha antecedent de vacunació: 3 dosis (0-3-8 setmanes) i si hi ha antecedent de vacunació o infecció: dosi única.

Cal demanar dia i hora des de La Meva Salut, citasalut.cat o a través dels centres d’atenció primària (CAP). 

Equip de professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Sud