dimecres, 15 de novembre del 2023

Aquest tren para a Viladecans?

                               

Un dels temes que em va portar fa uns 25 anys a preocupar-me per la política local, va ser veure les grans mancances del transport públic que tenia (i encara té) la nostra ciutat, Viladecans. Un dia rere l’altre, per anar a la facultat o a treballar encara a dia d’avui, has de veure com molts dels trens de Rodalies passen de llarg de la nostra estació, sense aturar-se. De tornada a casa igual, és freqüent trobar gent a les andanes de Sants o Passeig de Gràcia preguntant: AQUEST TREN PARA A VILADECANS ?

La gent treballadora usuària del transport públic n’estem fartes: qualsevol estació de la R2 Sud sempre ha tingut molt més servei que la nostra, incloses ciutats amb menys població com Gavà. M’explico. Els veïns i veïnes del Prat compten amb els trens destinació Vilanova, Castelldefels i Aeroport. Els veïns i veïnes de Gavà i Castelldefels compten amb el servei dels trens amb destinació Vilanova, Castelldefels i Sant Vicenç de Calders. Però Viladecans només compta amb els dos primers, i com la majoria de vosaltres sabreu, el tren amb destinació Sant Vicenç de Calders, no s’atura a la nostra ciutat, i segueix a dia d’avui sense fer-ho i passant de llarg en dies feiners.

Cap a l’any 2005, vaig proposar a la meva coalició política ICV-EUiA iniciar una campanya sobre les mancances del servei de Rodalies a Viladecans: vam posar estands informatius, cartells i pancartes amb el lema ‘VILADECANS ESTACIÓ PARADA OBLIGATÒRIA’. També vam fer nombroses recollides de signatures, on centenars de viladecanenques s’acostaven a signar indignades pel servei deficient. A més a més vam realitzar diverses reunions amb responsables de Rodalies, on entregàvem les signatures i demanàvem solucions, però cada cop que la fèiem ens donaven una explicació diferent del motiu pel qual els trens de Sant Vicenç NO PODIEN ‘PERDRE’ UN MINUT I MIG EN FER PARADA A VILADECANS: que si a Tarragona hi havia una dificultat, que si les obres de la Sagrera, etc., amb anuncis de temporalització de les millores que, com és habitual a Rodalies, no s’han complert mai.

El 2016 vam ser sorpresos amb el fet que els cap de setmana es van començar a aturar tots els tren però NOMÉS EN CAP DE SETMANA, donat que es va inaugurar, a tocar de l’estació, el centre comercial Outlet, i es veu que era motiu de pes per fer l’esforç de fer aturar tots els trens. Però per a treballadors i treballadores i estudiants, tot ha seguit igual, a dia d’avui de dilluns a divendres tenim un mal servei: poca freqüència, estació inaccessible (veure requadre), l’últim tren direcció a Barcelona acaba a les 22.45h. Si has d’anar a la ciutat més tard, estàs obligada a agafar un bus nocturn i trigar 70 minuts en arribar al centre de Barcelona, també ho pateixen la gent que s’allotja als hotels i la gent que ve a treballar a Viladecans i han de tornar a casa tard.

Actualment es negocia que hi hagi el traspàs de Rodalies a la Generalitat, que fa anys que ho reclama. ¿Farà això que la xarxa funcioni millor? Desitgem que sí. ¿S’apujaran els preus com a conseqüència?? Possiblement també.

Recentment hem tingut l’anunci que, finalment, el mes que ve s’aturaran tots els trens a Viladecans, fet que ens alegra molt. No sabem quins astres s’han alineat DESPRÉS DE MÉS DE 30 ANYS, però ja era hora!!

Però aquí no se’ns acaba la feina. Portem 15 anys de retard de la nova línia de Rodalies Castelldefels-Cornellà, tant necessària per a millorar les connexions en transport públic de la comarca, en una societat que ha d’anar abandonant el vehicle privat en els seus desplaçaments PEL BÉ DEL NOSTRE PLANETA I DE LA NOSTRA SALUT, però que l’alternativa no està a l’alçada del moment. Seguirem lluitant pel transport que mereixem!

Idoia Baixench

SI TENS MOBILITAT REDUÏDA NO POTS ANAR EN TREN DE VILADECANS A BARCELONA. 

Sembla increïble però cert, les treballadores de finestreta ho denuncien disgustades, que estan fartes de dir a persones amb cadira de rodes, cotxets de nadons, senyores grans amb caminador, etc., que busquin la manera d’anar a l’estació de Gavà perquè EL NOSTRE ÚNIC ASCENSOR de l’estació de rodalies de Viladecans, NO FUNCIONA! De tard en tard envien gent a reparar l’ascensor de la nostra estació, que des de fa dècades no funciona, i com a molt els tècnics aconsegueixen que funcioni dos dies i fins a la propera ocasió. Sempre els falta una peça misteriosa per trobar una bona solució. A part, es troba en condicions deplorables de manca de neteja que els veïns i veïnes de Viladecans no mereixem.


En el llunyà octubre de 1991 va aturar-se el primer tren a Viladecans, per posar en el mapa i donar servei ferroviari a la ciutat, davant les imminents Olimpíades de 1992 on Viladecans va ser subseu olímpica de beisbol. El servei des de llavors malauradament no ha millorat gaire.