dimecres, 15 de novembre del 2023

La veu dels treballadors de Caviga

                                   

Dues intervencions dels usuaris de Caviga, al Teatre al Carrer. Una gran feina dels nois i noies, però  també dels professionals!


Els treballadors i treballadores de la Fundació Caviga volem iniciar una protesta a través de les xarxes socials. La finalitat és posar de manifest la precarietat de les condicions laborals que sofrim en aquesta empresa, fundació que depèn del Consell Comarcal del Baix Llobregat i dels nostres patrons, que són els ajuntaments de Castelldefels, Viladecans i Gavà.

En la Fundació Caviga treballem 24 professionals entre personal d’atenció directa, tècnics i administració. La fundació té 3 serveis: el Centre Ocupacional, el projecte d’inserció laboral TAS (Treball Amb Suport) i PADI (Punt d’Atenció a la Discapacitat Intel·lectual).

El Centre Ocupacional atén 94 persones adultes amb discapacitat intel·lectual: 80 places són de tipologia STO (Servei de Teràpia Ocupacional), mentre que 14 ho són de SOI (Servei Ocupacional d’Inserció). En aquests dos serveis hi ha persones amb diferents necessitats de suport.

El nostre conveni és el “Conveni col·lectiu de Treballadors del Sector de Tallers per a persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya”.

Aquest conveni contempla condicions laborals (i sobretot salarials) que, al nostre judici, són insuficients respecte a les tasques i responsabilitats que realitzem els diferents professionals.

La gravetat de la situació laboral en la qual ens trobem ens obliga a compartir amb tots vosaltres la nostra realitat. Arribem a aquesta situació després de més de 15 anys de deteriorament de finançament públic provocat per retallades i congelacions. Aquesta situació es fa insostenible, entre moltes altres coses perquè és imprescindible fer increments salarials de tots els professionals que formen el grup laboral de Caviga, que durant 10 anys (període del 2010 al 2020) no vam obtenir cap mena de pujada salarial. Hem calculat que en aquests últims 15 anys s’ha perdut més d’un 20% de poder adquisitiu, a causa de les contínues pujades de l’IPC.

Tenim la clara determinació de posar de manifest, usant diferents comparatives amb altres convenis públics i privats, que els sous que percebem tots els treballadors de Caviga estan molt per sota de les nostres categories professionals i, en alguns casos, gairebé igualant al SMI (Salari Mínim Interprofessional), com succeeix amb els auxiliars.

El nostre conveni del sector és un pacte de mínims que els sindicats intenten millorar amb acords amb la Generalitat de Catalunya per a aconseguir unes condicions dignes per a tots els centres d’atenció a la discapacitat en tota Catalunya.

Us agrairíem que compartíssiu aquest post amb els vostres coneguts. La difusió és la nostra força.