dimecres, 15 de novembre del 2023

Fons especials i centres d’interès de la Biblioteca

Són moltes les novetats que ofereix la Biblioteca de Viladecans després de la seva reobertura. A més de les obres de reforma de les cobertes, façanes, instal·lació d’un jardí vertical, nova climatització, pintura de les parets, canvi del terra i la recuperació del Pati del Magraner com a punt de trobada, es poden observar també altres accions de millora més subtils però igualment necessàries. La nova distribució de la col·lecció és una d’aquestes modificacions. La finalitat, tant a la sala d’adults com a la sala infantil, és millorar la visibilitat i accessibilitat dels documents.

A la planta baixa de la sala d’adults es troben els fons especials, que són el conjunt de publicacions d’una mateixa temàtica amb una vinculació especial amb la ciutat o l’interès dels seus veïns i veïnes. Així, hi ha un fons especial de Teatre i Arts Escèniques, de Lectura Fàcil, la Viatgeteca (amb guies, revistes i llibres de viatges), Feminismes i LGTBI. Al costat del pati, es troben els documents del fons especial de l’Hort a la Biblioteca, que consta de llibres i materials d’interès per conèixer els productes de proximitat del Parc Agrari del Baix Llobregat.

A la sala infantil es localitza el fons especial Racó de Famílies, que inclou llibres, revistes i audiovisuals adreçats als adults que tracten temes relacionats amb el món dels infants, des de l’embaràs fins a la primera l’adolescència. Es poden trobar materials de psicologia, pedagogia, aprenentatge, salut i creixement, lleure, i, en definitiva, tot allò que pot ser d’interès en el desenvolupament dels nens i nenes. També en aquesta sala es troba l’Espai Créixer, amb contes fins a 6 anys per ajudar els infants a gestionar les emocions i a entendre el món que els envolta.

Per completar aquests fons especials i com a novetat a la planta baixa d’adults, s’ha creat un nou centre d’interès sobre Ioga, és a dir, un espai amb una col·lecció de publicacions que té com tema central aquesta disciplina originària de l’Índia. Els llibres estan identificats amb un pictograma amb una persona fent la coneguda postura de la muntanya. A aquesta nova secció es troben documents per persones que s’apropen al Ioga per primera vegada i també per veterans de lectures i pràctiques i, fins i tot, per professors de ioga, educadors i terapeutes. La finalitat és oferir una síntesi completa dels ensenyaments del ioga en totes les seves dimensions: filosòfica, energètica, mental i espiritual. Aquest fons, que anirà creixent amb el temps, pretén ser una mostra integradora amb informació objectiva, clara i global per aconseguir que els interessats per aquesta matèria coneguin no només les pràctiques físiques sinó també les tècniques meditatives. Per dinamitzar el fons sobre Ioga, a més, es volen programar activitats relacionades amb aquesta disciplina per apropar a les usuàries i usuaris els coneixements d’un dels sistemes més antics, sòlids i fascinants del desenvolupament del potencial humà.

 


Yeguas exhaustas

Bibiana Collado Cabrera

Logroño: Pepitas de Calabaza, 2023

 

Aquesta és la història d’una filla que té una relació de parella nociva, que pensa en les ferides del cos, en les tremendes diferències de classe i les seves implicacions, en el classisme del ‘món de la cultura’, en l’accés al mercat laboral, en l’endogàmia universitària i els seus laberints. En definitiva, en l’ascensor social. És també la història d’una mare, amb els dits rígids de triar taronges en un magatzem i netejar pisos de vacances d’uns altres. D’una filla, també amb els dits rígids, però de teclejar papers, tesis i mil treballs acadèmics. I alguna cosa que no encaixa. La sensació que hauria d’estar passant alguna cosa que mai arriba a passar. Aquest llibre ens presenta un rosari de dones extenuades. La falsa promesa del treball dur es fa miques entre aquestes pàgines mentre sonen Camela o Estopa. Més que llegir a l’autora sembla que estiguéssim conversant amb ella, gaudint de la seva frescor, honestedat i lucidesa.

Mà: una guia completa

Magda Garguláková

Barcelona: Zahorí Books, 2022

 

Què faríem sense les mans? Les mans són la nostra eina més útil, però les tenim tan a mà que gairebé no hi pensem. No hi ha dues mans iguals! Les mans poden tenir diverses formes, mides i colors, i els dits formar corbes variades. Totes tenen moltíssimes línies sinuoses, algunes de més grans, altres de més petites, algunes de rectes, algunes de serpentejants. Conegudes com a línies papil·lars, són molt importants, ja que fan que cada mà sigui única. Guia completa de les mans on podrem explorar els aspectes més coneguts i més inesperats de la nostra eina més excepcional.

El Gran Libro de las Bicicletas:
los mejores relatos, ensayos y diarios de la literatura ciclista universal

Barcelona: Blackie Books, 2022

 

Una antologia ciclista repleta de pedalades, aventures i records d’una esplendorosa col·lecció de clàssics i noves veus, des de Lorca, Buzzati o Colette, a Ander Izaguirre, Meryem El Mehdati i moltes altres més. Després de l’èxit de El gran libro de los perros, El gran libro de los gatos i El gran libro de Satán, arriba aquesta nova antologia, il·lustrada per la gran Conxita Guerrero, Premi Revelació del Saló del Còmic de Barcelona, 2021. Aquesta obra constitueix el millor homenatge possible a aquest invent que conjuga un bell passat recent amb un futur fonamental per a la sostenibilitat i el progrés en un planeta insofriblement castigat pel malbaratament energètic i l’ambició desmesurada. El llibre és una brillant selecció de textos amb la bicicleta com a element vehicular. Per les seves pàgines es troben des de grans noms de la literatura mundial, a autèntiques pioneres, joves valors, poetes, dramaturgs, novel·listes, assagistes, esportistes, viatgers, influencers… Heterogeneïtat, pluralisme i riquesa per a tots els gustos.