dilluns, 15 de febrer del 2016

El Catàleg del Patrimoni, una urgència

Viladecans és una de les poblacions d’una certa grandària que no té encara un Catàleg de Protecció dels edificis i altres elements patrimonials del municipi. Aquest Catàleg és una llista d’elements arquitectònics i també d’altres tipus, en què s’indica el grau de protecció que han de tenir, i que obliga a que qualsevol modificació que s’hi vulgui fer preservi allò que el Catàleg considera que ha de ser preservat: per exemple, en el cas dels edificis, s’indica si ha de ser preservat l’edifici en la seva totalitat, o bé una part d’ell, o bé la façana, o bé alguns elements concrets...

Ja fa gairebé deu anys que es va iniciar l’elaboració d’aquest Catàleg fent un llistat de tot allò que tenia alguna rellevància patrimonial. I aquí s’ha quedat la cosa, sense que s’hagi arribat a fer allò que és més important, que és assenyalar el seu grau de protecció. Sabem que s’hi ha anat treballant, però amb una lentitud exasperant. I, veient com es van destruint elements d’aquest patrimoni, pensem que acabar i promulgar aquest Catàleg és totalment urgent, perquè no hi hagi ningú que es cregui que té les mans lliures per poder fer i desfer sense cap aturador legal.

Reclamem, doncs, que s’acceleri la confecció del Catàleg de Protecció del nostre patrimoni històric. Viladecans s’ho mereix.

Publicat a “Canis Vallis”, Butlletí del Grup Tres Torres