dilluns, 15 de febrer del 2016

Les cases de la Carretera


En el Ple Municipal del passat 28 de gener es va aconseguir aprovar per unanimitat, a iniciativa d’Esquerra Republicana, una moció en què es defensava mantenir les cases de la banda de mar de l’Avinguda de la Generalitat, entre el número 25 (l’antic Cine Moderno) i el número 61 (Cal Tomacaire). En el projecte de remodelació de l’anomenat Polígon Centre, és a dir, la zona que hi ha entre la Carretera de la Vila, la via del tren, la fàbrica Roca i l’Avinguda de la Generalitat, no quedava clar què se’n faria d’aquestes cases. Ara, en canvi, queda determinat que les cases es mantindran, i que els veïns hi podran continuar vivint. 

Aquesta decisió creiem que és una molt bona notícia per a Viladecans. Ho és més, és clar, per als habitants de les cases, però també ho és per a tota la ciutat. Per fer la remodelació del Polígon, no feia cap falta tocar aquestes cases ni canviar els seus usos. I alhora, aquest conjunt urbà, constituït tot ell per cases baixes i notablement harmòniques, constitueixen potser l’únic espai de Viladecans que ens manté l’estil d’edificació de principis del segle XX, i que conté a més algunes façanes d’estil modernista que donen relleu al conjunt. A Viladecans no ens podem permetre perdre més espais que ens identifiquen amb la nostra història, i que fan que el nostre centre històric sigui encara un conjunt agradable i que pot fer goig de veure.

Ara, per treure tot el suc d’aquest espai, caldrà eliminar l’afectació urbanística que pateixen les cases, per tal que, mantenint el seu caràcter, puguin fer-s’hi les millores exteriors i interiors que les posin en valor. També serà bo oferir incentius per a aquestes millores, si més no de les façanes. Aleshores, si, tal com està previst, es fa passar el trànsit per una nova carretera més al sud i l’Avinguda de la Generalitat en aquest tram passa a ser un passeig, el nostre centre històric hi sortirà guanyant notablement en valor i en dignitat. I, perquè les cases mantinguin el seu caràcter, un element clau és que s’elabori ja d’una vegada el Catàleg de Protecció dels edificis, espais urbans i altres elements patrimonials del municipi. Que ja fa temps que hauria d’haver-se fet.