dilluns, 15 d’octubre del 2018

Orgull de platges verges

 

Com a ecologista i veïna de Viladecans no puc negar l’orgull que sento que el grup Ecologistes en Acció atorgui, any rere any des del 2011, el distintiu de Platges Verges a les platges de la pineda de Cal Francès i del Remolar de Viladecans. Amb aquesta distinció Ecologistes en Acció posa en valor aquelles platges que encara mantenen el seu espai natural des del punt de vista ecològic i de preservació del medi i alhora és un reconeixement als municipis per mantenir les platges del seu terme en estat més salvatge, amb un bon nivell de qualitat ambiental i un equilibri entre l’ús del medi natural i el respecte de l’entorn, lluny de la massificació, amb el mínim d’intervenció humana, i que les seves aigües, en general, presentin uns bon estat de qualitat.

Per conèixer la importància que té per a Viladecans el reconeixement d’Ecologistes en Acció cal anar enrere i recordar quin ha estat el punt partida de les nostres platges i de l’entorn natural del nostre delta de Llobregat. Durant molts anys el nostre litoral ha estat ocupat pels càmpings, que a més de servir de barrera que impedia l’accés dels veïns i veïnes de Viladecans a la platja, ens van deixar una lamentable herència de parets, tanques, i antigues construccions, traduïdes en tones de residus. Hem comptat per milers les plantes invasores i exòtiques que hem hagut d’arrencar, un any sí i l’altre també, fins a aconseguir retornar a la platja el color groc de la flor del melgó marí i el blanc dels lliris.

Fer les feines i aconseguir la regeneració i recuperació de les dunes i dels ecosistemes de les pinedes litorals i dels aiguamolls, res té a veure amb tenir com a veïns AENA, ni amb la ubicació dels nostres espais a prop de la desembocadura del Llobregat.. No són el resultat de la casualitat sinó de la voluntat política, la tossudesa i la bona gestió tècnica municipal en la conservació i la popularització dels nostres espais naturals, que han fet de la nostra platja un motiu d’orgull per a la gent de Viladecans.

Amb la natura cal ser més formiga que cigala, però sense renunciar a presumir de tenir una de les millors platges naturals de Catalunya, que demostra amb fets que té sentit la persistència de la tasca de govern del grup municipal ICV-EUiA legislatura rere legislatura en la conservació dels espais naturals i de la seva biodiversitat.

Ignorar i menystenir l’esforç, el coneixement i l’experiència dels nostres treballadors ambientals, i d’entitats com el consorci dels Espais Naturals del nostre Delta, en la millora constant de les nostres platges i d’un ecosistema en constant moviment, on una llevantada o una garbinada en poques hores poden desfer la feina de mesos no és exercir la crítica política. És desconèixer la sensibilitat, les hores de treball, dedicació i recursos que requereix la cura del nostre litoral, amenaçat per terra, mar i aire. És desconèixer que costa donar una oportunitat a la natura, i que els veïns i les veïnes de Viladecans puguin sentir-se orgullosos i gaudir dels seus espais naturals i d’una de les millors platges del litoral català. Per tenir orgull de platja verge.

Encarna Garcia