dilluns, 15 d’octubre del 2018

Masia can Carboner: “L’Agustí o l’Eulàlia de la llet”

El nom de la masia de can Carboner, a l’antiga Carretera de València, prové d’un dels propietaris que era carboner del Prat de Llobregat.

Després de passar per diverses mans, a l’any 1961 va ser llogada per Agustí Martí Ballobar i Eulàlia Reverter Abril.

La masia tenia com a principal activitat la vaqueria i el conreu de les terres que giraven al voltant de l’explotació ramadera (farratges bàsicament). Cada dia es distribuïa la llet entre Viladecans, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels i el bar del Control de l’aeroport. Les feines a la masia no s’acabaven mai: netejar la quadra, donar de menjar a tot el bestiar, arreglar els animals, segar, carregar el carro i portar el farratge cap a la vaqueria i mantenir l’hort.

Tota la família participava de les tasques i en algunes ocasions era necessària la contractació d’alguna persona, especialment a l’estiu que era l’època de més feina tot emmagatzemant farratge per a l’hivern i el regadiu dels camps.

Per tal de garantir una excel·lent higiene, cada dia es netejaven les ampolles i lleteres que a la tarda s’envasarien amb la llet que es repartia amb una furgoneta durant dues o tres hores diàries a la nit i es portava fins a la porta de cada client, a una bona part de la població de Viladecans. 

Aquesta activitat es va realitzar durant quasi 25 anys cada dia de l’any. Molta gent els anomenava “els de la llet” o “l’Agustí o l’Eulàlia de la llet”. Cap a finals dels anys 80 deixen la finca i els camps passen a quedar erms. 

En aquests moments la masia ja no existeix i la finca ha estat adquirida per AENA.

Fotografies: Anton Muns

Text: Agustí Martí