divendres, 15 de febrer del 2019

Fest’hivern 2019, la festa major d’hivern 10 anys després

Foto: Carles Castelló

En aquest començament de l‘any 2019, la Coordinadora d’Entitats del Mamut de Viladecans commemora els seus 10 anys de recorregut. Tot va començar amb un debat, organitzat per aquesta publicació al 2019, sobre la Festa Major i les festes populars a Viladecans. Des d’aquells inicis, moltes coses han passat a Viladecans i al meu parer, l’arribada del Mamut de Viladecans ha estat un element positiu en la dinamització de les festes populars a Viladecans. 

El Mamut i la Mamuteta s’han convertit en elements festius molt estimats que ja son part de la identitat col·lectiva de Viladecans. 

Foto: Jaume Muns

Des que va començar a caminar la Coordinadora ha impulsat, també, noves activitats festives entorn de les festes majors, però també fora d’elles. 

La Nit Golfa, l’Espavilada o la Mamullada són festes que ja cada any esperen multitud de viladecanencs i viladecanenques, però a la Festa Major d’Hivern, el Fest’hivern és un clar exemple del que es pretenia des d’un començament, ajudar a recuperar festes amb un marcat accent popular i festiu, que s’identifiqués amb Viladecans i fer un treball en xarxa que permetés agrupar entitats per aconseguir aquests objectius.

Aquest any el Fest’hivern2019 ha tornat a ser exemple de tot això.

Aquest any les activitats realitzades han tornat a contribuir a estimar la nostra vila i el joc «Coneixes Viladecans??» en la seva ja quarta edició, fa que juntament amb jocs i música els participants vagin adquirint coneixements històrics, geogràfics, socials, etc. de la nostra vila.

I, com no, hem tornat a tenir el Vermut-Concert, que organitzaven des de Rudemon. Un concert a la plaça de la Vila que conjuntament amb els i les artistes de l’Associació d’Arts i Oficis han fet que la plaça tingui vida pròpia aquell matí de dissabte.

I per últim, l’activitat que ja s’ha convertit en tradicional doncs són ja un quants anys que es realitza, la Cercavila de Festa Major. 

Una Cercavila que ha tingut la sortida del Barri de la Montserratina, lloc on hi hagut una trobada dels Agrupaments Escoltes i que després han participat a la Cercavila. Però, el treball en xarxa de les entitats ha permès aplegar en l’activitat, Diables de Viladecans amb els gegantons i el Cadefoc, els Grallers, els Castellers, els Mamuts i aquest any, un convidat molt especial, des de França hem tingut «le Poulain de Pézenas». Aquest darrer, tot una figura històrica del bestiari europeu que és Patrimoni Inmaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Hem començat aquest 10º aniversari, amb una xerrada sobre les Festes Populars, després un bon Fest’hivern2019 i ara per ara, preparem noves activitats entre les que aviat hi haurà com cada any l‘Assemblea Ordinària de la Coordinadora, una activitat que des d’uns anys enrere hem fet oberta i en la qual farem un balanç de les activitats realitzades el 2018.

Miguel de la Rubia