divendres, 15 de febrer del 2019

Torna el culte a l’ermita de Sales


L’ermita de la Mare de Déu de Sales es va tancar al culte l’any 1995 perquè amenaçava ruïna. Van començar llavors les obres de restauració, a càrrec de l’administració pública, que van permetre descobrir unes pintures gòtiques especialment valuoses, que provenen de l’època en què l’ermita estava a càrrec d’una petita comunitat de deodates.

La dificultat de la restauració, i la voluntat de preservar bé les pintures, han allargat el temps de tancament. I de fet és previsible que encara duri un parell d’anys més. Però aquest any es va pensar, a iniciativa de l’Associació d’Amics i Amigues de l’Ermita de la Mare de Déu de Sales, que, encara que l’ermita estigués inacabada, començava a ser hora de recuperar les trobades cristianes en aquesta casa de la Mare de Déu.

Un dels dies tradicionals en què els viladecanencs i els climentons es reunien a l’ermita era el dia de la Candelera. Aquesta tradició ja la trobem recollida en una visita pastoral de l’any 1508, fa més de 500 anys. I sabem que la tradició va continuar fins al segle XIX, i després es va perdre. 

I ha estat recordant aquesta tradició antiga que s’ha tornat a celebrar missa a l’ermita. El passat 2 de febrer, en efecte, un bon grup de gent de totes les parròquies de Viladecans, ens vam reunir a Sales, on vam beneir les candeles a la plaça del davant de l’ermita, després vam entrar en processó a dins, on havíem tornat a col·locar la imatge de la Mare de Déu, i allà vam celebrar la missa, que va tenir un to molt agradable.


Estic segur que aquesta recuperació del culte és una molt bona aportació perquè l’ermita torni a tenir la rellevància que li correspon en la vida viladecanenca, juntament amb els actes de caire cultural i d’altres tipus que s’hi puguin anar fent en el futur.

Josep Lligadas Vendrell