divendres, 15 de juliol del 2022

Capvespres de Mel

 


Mas Ratés és un dels barris més petits de la nostra ciutat i fins fa poc temps, que s’ha posat en marxa la Casa de les Abelles, no comptava amb cap equipament municipal. 

Potser per tenir la muntanya a tocar i per ser poc dens, és un barri que no té places, ni espais amb bancs per a trobar-se, a fer petar la xerrada i fomentar el bon veïnatge i la relació entre els veïns i les veïnes. Els serveis, els equipaments i les activitats històricament s’ha de fer fora del barri, per sota de la Roureda. 

Si travesses la Roureda, puges l’escala i camines cap a muntanya, al carrer Farigola, rodejada de pins i romaní, just a l’entrada del parc de Mas Ratés, trobaràs la Casa de les Abelles. Un petit i modest edifici embolcallat de pedra, amb la façana decorada amb una abella i a un dels costats una pèrgola on s’enreda una gran glicina que dona ombra i frescor i que convida a l’estada, a refrescar-se, tancar els ulls i gaudir dels sons del parc. 

Aquest edifici que en temps havia estat un bar i que ara ha estat transformat en equipament ambiental, és la mostra de com un modest espai pot acollir projectes singulars d’innovació i de millora de la biodiversitat com el projecte Bee Happy. Un projecte per explicar, sensibilitzar i sobretot per implicar i mobilitzar als veïns i veïnes en la preservació de les abelles i en la seva conservació. A més, aquest espai acull una bonica experiència de compostatge comunitari al barri de Mas Ratés. Activitat de prevenció de residus i de reducció d’emissions de CO2 pionera a tota l’àrea metropolitana en la qual participen un bon grapat de famílies del barri, i que és seguida per la mirada atenta dels grup de voluntaris del Centre de Salut Mental de Sant Joan de Déu. 

La Casa de les Abelles és l’espai on a poc a poc es va plasmant la gran aventura del Bee Happy que vam començar al 2014.

A partir d’una petita exposició que podeu visitar es programen tallers i activitats per públic escolar i familiar que fem els diumenges. Promovem projectes com el metro de Natura al balcó o apadrina un escocell. També organitzem fires com la de Sant Ponç o la festa de la mel que celebrem a la casa de les abelles amb l’objectiu de fer d’aquest equipament un pol d’atracció per el barri i per situar el parc de Mas Ratés i el seu entorn com a ruta obligatòria de descoberta i de millora de biodiversitat a Viladecans.

Aquest curs hem ampliat l’oferta de les activitats relacionades amb les abelles i els seu món. Els dissabtes hem incorporat a la programació cursos de la formació de nous apicultors i des de el mes de maig el tercer divendres de cada mes organitzem els capvespres de mel i musica. 

El capvespres igual que a les activitats d’educació ambiental que es programen a la pineda del Remolar, barregen i lliguen natura i cultura. 

Als capvespres de mel hem presentat propostes musicals de gran qualitat amb les quals la música entra en diàleg amb l’entorn natural, acompanyant-lo de la degustació de productes derivats de la mel. Són concerts en format íntim a l’aire lliure i amb propostes artístiques locals que transiten per diversos estils. Des de la dolça veu de la Cèlia Castellanos amb la qual vam tenir el gust d’iniciar aquests capvespres. Seguit de la fusió i la barreja del grup Flamengras del Javi Vaquero que ens van acompanyar al capvespre de juny. 

Aprofito per convidar-vos al concert del tercer divendres de juliol, a les 8 del vespre, on gaudirem del grup Bossa On i de la flauta travessera de l’Héctor Colom, en un concert on la música és el lloc de trobada i la casa de les abelles i el parc s’ofereixen com a espai de convivència, d’oci i de cultura dels veïns i veïnes durant els capvespres d’estiu.

Encarni Garcia