divendres, 15 de juliol del 2022

La clau és a l’Àfrica

L’Àfrica continua tenint recursos malgrat segles d’espoliació i esclavisme. Conté matèries primeres com el coltan, imprescindible per a les nostres joguines mòbils, els beneficis del qual no repercuteixen en la població africana, sinó en les grans corporacions, amb el suport polític occidental i la corrupció com a estratègia. 

L’Àfrica pateix avui les conseqüències d’una divisió arbitrària del seu territori i viu conflictes bèl·lics, ben armats... per Occident, que es beneficia d’un mercat molt opac i gens ètic. S’aposta per la guerra i no per la cooperació.

L’Àfrica pateix durament les conseqüències del canvi climàtic: els seus grans llacs s’assequen, la fam s’estén... I més que s’estendrà, diuen els experts, com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna. 

L’Àfrica vol viure i vol viure bé, amb salut, aliments i pau. Les seves necessitats no són gens supèrflues. Per això homes i dones intenten arribar a Europa desesperadament. A peu, si convé. i enfrontant-se a gravíssims perills. De mort i de tortura. Al mar o al desert. La darrera fase del viatge passa al Gurugú, aquell turó marroquí que és a prop de la frontera espanyola. Allà malviuen, esperant l’ocasió de travessar la frontera i assetjats per una policia marroquina que els tracta de manera indignant i vexatòria, per no dir criminal. La Unió Europea ha finançat les tanques i practica una actitud clarament racista a l’hora d’obrir portes a refugiats i immigrants 

L’Àfrica és clau i res del que hi passa no ens és aliè. Tenim l’oportunitat de reparar els danys fets durant segles, de demostrar-nos a nosaltres mateixos que cap democràcia que mereixi aquest nom pot sostenir-se sobre pràctiques corruptes i pròpies d’una dictadura, de revertir el canvi climàtic, de fer que la pau i la justícia siguin una realitat allà i aquí, d’acollir persones de forma solidària. Altrament, l’Àfrica serà el mirall de la nostra misèria. Semblava que amb la pandèmia havíem après que tots formàvem part d’una mateixa humanitat. Però es veu que no.