divendres, 15 de juliol del 2022

La Biblioteca també és feminista

El fons de dones, feminismes i igualtat de gènere de la Biblioteca de Viladecans s’ha ampliat força els últims anys. Teoria feminista, novel·la, teatre, poesia, còmics, contes, entre altres formats, com la revista Pikara, s’han incorporat a col·lecció. Els llibres serveixen per informar-nos i ser crítics amb les desigualtats  i, per tant, la Biblioteca com a centre d’informació ofereix un fons de qualitat, adaptat a les necessitats de la societat. A més, la Biblioteca organitza diferents activitats relacionades amb aquesta temàtica tant per a adults com per a infants. Un dels projectes més recents és la creació del Club de Lectura Feminista que va començar el març de 2021 i que actualment reuneix mensualment una quinzena de dones per debatre i comentar una obra amb perspectiva de gènere. L’objectiu d’aquestes sessions és compartir opinions, experiències i reflexionar sobre tot allò que afecta les dones. Les trobades del Club es fan el quart dimecres de mes de setembre a juliol. Fins ara, les participants han llegit llibres amb temàtiques diverses com la caça de bruixes, la menstruació, la Segona República, l’amor romàntic, el feminisme interseccional, ecofeminisme així com llibres d’autores clàssiques com Virginia Woolf o pel·lícules amb perspectiva de gènere com La boda de Rosa d’Icíar Bollaín. Les propostes de lectures per analitzar es trien prèviament entre les participants i ens comenten de manera conjunta. Al mes de setembre, a més, hi haurà una trobada amb Eva Maria Garrigosa, guanyadora de l’últim Premi Delta amb la seva novel·la L’Abocador. 

L’escriptora i autora del llibre Mama desobedient, Esther Vivas, és l’encarregada enguany de tancar el curs del Club de Lectura Feminista fins al setembre. Esther Vivas, que també és autora de diverses obres sobre moviments socials alternatius, sobirania alimentària, consum responsable i maternitats, al seu assaig, publicat en català per l’editorial Ara Llibres, fa una anàlisi de la maternitat tractant temes invisibilitzats com la violència obstètrica, pèrdua gestacional, lactància, infertilitat entre altres qüestions relacionades amb l’experiència materna sempre des de la mirada feminista. 

Per altra banda, l’escriptor Carlos Zanon, autor de novel·les com Taxi, Yo fui Johnny Thunders, Carvalho: problemas de identidad i Barcelona, tancarà les sessions del Club de Lectura de Narrativa amb una trobada amb les participants per presentar la seva darrera obra Love Song, una història descarnada de violència, amistat i referències musicals.

Els Clubs de Lectura de la Biblioteca reprendran la seva activitat al setembre amb noves lectures i activitats. 


L’INSTANT ABANS DE L’IMPACTE

Castro, Glòria de

[Barcelona] : Edicions del Periscopi, 2022


Novel·la càustica i sarcàstica i recent Premi Llibreter 2022. Glòria de Castro, arran de la seva experiència personal, qüestiona les idees preconcebudes sobre la felicitat, l’amor i els valors de la societat de consum. La protagonista d’aquesta història treballa al departament de comunicació d’una companyia telefònica. Després de dos permisos de maternitat i una reducció de jornada, els seus caps la sotmeten a un pla d’assetjament laboral. Decebuda, trama una venjança que escriurà en forma de dietari: durant 365 dies no comprarà res que no li sigui de vital importància. Entremig, però, sembla que la vida personal també se li capgira quan el seu marit decideix deixar la feina per convertir-se en una estrella del rock. L’instant abans de l’impacte fa una radiografia àcida sobre el món laboral, les polítiques de conciliació i la crisi dels quaranta.


SOTA L’AIGUA

Sandnes, Hans Jørgen

Barcelona: Edebé, 2021


L’Ophelia es muda a la petita ciutat costanera de Saltvik. Allà coneix el pescador Bernard, que comparteix la seva fascinació per les criatures submarines. A l’Ophelia li interessa moltíssim la criptozoologia. Una nit, l’Ophelia veu una cosa misteriosa per la finestra. Què és el que s’amaga sota la superfície de la mar? Deu tenir alguna cosa a veure amb el noi que es va llançar de cap a la mar i va desaparèixer? Sota l’aigua és el primer títol de la sèrie Cripto. Està escrit i dibuixat per Hans Jørgen Sandnes, un il·lustrador conegut i molt valorat arreu del món. Còmic adreçat a infants de més de vuit anys. 


L’agenda de JULIOL I AGOST

ACTIVITATS ADULTS

Dimarts 12 de juliol, 18h. Xerrada amb Esther Vivas sobre el seu llibre Mama desobedient. Dins de les sessions del Club de Lectura Feminista. Acte obert. Lloc: Sala d’exposicions de la Torre del Baró.

Dimecres 13 de juliol, 18:30h. Xerrada amb Carlos Zanon sobre el seu llibre Love Song. Dins de les sessions del Club de Lectura de narrativa. Acte obert. Lloc: Sala d’exposicions de la Torre del Baró.

CLUBS DE LECTURA (places lliures)

Dimecres 20 de juliol, 18.30h. Còmic Club. Parlarem sobre: Matar un rossinyol de Fred Fordham. Dinamitzadora: Chus Rodriguez. Cal inscripció prèvia.